JADRANKA KOSOR:

'Logično bi bilo zatražiti izručenje Hadžića Hrvatskoj'

20.07.2011 u 21:40

Bionic
Reading

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako bi bilo logično zatražiti izručenje Gorana Hadžića Hrvatskoj, budući da je u Hrvatskoj u dva postupka on već pravomoćno osuđen, a u trećem je podignuta optužnica.

'Budući da ima dvije pravomoćne presude, logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj, međutim činjenica jest da on treba biti izručen Haagu pa ćemo u konzultacijama i s Haaškim tribunalom i u Hrvatskoj s nadležnim institucijama, kao što je državno odvjetništvo, vidjeti što je realno', izjavila je premijerka Kosor večeras nakon sjednice užeg vladina kabineta.

Kazala je kako je dogovoreno da se do sutra formulira zaključak koji će biti na sjednici vlade u kojem bi se prije svega vodilo računa da je Hadžić već pravomoćno osuđen u dva postupka i da je podignuta optužnica u trećem. 'Vodeći računa o tome i vodeći računa o najboljim interesima Hrvatske, tj. najboljim interesima svih onih koji očekuju punih 20 godina da on stane pred lice pravde, izići ćemo sa zaključkom kojim bismo potaknuli sve nadležne institucije da razmotre činjenicu da ima dvije pravomoćne presude', rekla je Kosor najavivši dogovore i s DORH-om i ministarstvom pravosuđa.

Najvažnije je da je on napokon uhićen, da će početi postupci te da se konačno ostvaruje ono što čekaju obitelji žrtava, ali mnoge nisu ni dočekale niti će dočekati izricanje presude odnosno pravde u punom smislu riječi, rekla je premijerka Kosor.

Danas uhićeni Goran Hadžić, optužen za mnoge ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, u Osijeku je 1999. osuđen na osam godina zatvora zbog poticanja na zločin, ubojstva, rušenja katoličke crkve i miniranja nesrpskih kuća u Tenji 1991. i 1992.

Hadžića je također u odsutnosti 1995. šibenski županijski sud osudio na 20 godina zatvora zbog prekomjerna granatiranja šibenskoga i vodičkog područja zabranjenim "ognjevima" i "orkanima" 1992. i 1993.

Protiv Hadžića i još 17 osoba državno odvjetništvo u Vukovaru 2002. podignulo je optužnicu za vukovarske zločine i za 1292 osobe nesrpske nacionalnosti ubijene u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Bjelovaru 1991. i 1992.