NOVI ODVJETNICI

Ljubljana priprema novu tužbu protiv Hrvatske

19.06.2018 u 14:29

Bionic
Reading

U tužbu protiv Hrvatske, koju zbog arbitražnog spora namjerava sredinom srpnja predati sudu EU-a u Luksemburgu, Slovenija će ući s novom odvjetničkom ekipom iz Francuske, koju sastavljaju mladi ali iskusni pravni stručnjaci, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik"

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners, koji je osnovan 2004. godine, tvrdi list dodajući da se nova ekipa pravnika, koju je izabrao premijer Miro Cerar, već priprema na zahtjevni pravni postupak u Luksemburgu koji bi, kako navode, mogao trajati i do dvije godine.

Cerar je u ponedjeljak, nakon što se Europska komisija nije odlučila podržati najavljenu slovensku tužbu zbog neimplementiranja arbitražnog rješenja, izrazio razočarenje takvim stavom koji smatra političkim i pristranim, ali je najavio da će Slovenija u tužbu svejedno ići sama. O tome namjerava u srijedu obavijestiti sve stranke koje su dobile zastupnike u parlamentu izabranom 3. lipnja, dok će njegova vlada konačnu odluku o tužbi donijeti na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

U razgovoru za Slovensku televiziju Cerar je u ponedjeljak navečer kazao kako je uvjeren da će sud EU-a donijeti presudu u korist Slovenije, jer se neprimjenjivanjem arbitraže krši europsko pravo te pravila Schengena i zajedničke ribolovne politike EU-a.

Nakon toga bi Hrvatsku na primjenu arbitražnog rješenja trebala primorati nova Europska komisija. Cerar je izrazio očekivanje da sudski postupak neće negativno djelovati na općenite odnose s Hrvatskom u smislu ekonomske, turističke i druge suradnje, koja je obostrano korisna, te na dobre odnose stanovništva s obje strane granice.