podržao grabar kitarović

Ljubić: Milanovićev izbor neće promijeniti odnos Hrvatske prema BiH

13.01.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ BiH u Hrvatskom saboru Božo Ljubić ocijenio je kako se politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, pa tako i odnos prema Hrvatima koji u njoj žive, neće mijenjati izborom Zorana Milanovića za hrvatskog predsjednika, objavilo je u ponedjeljak sarajevsko Oslobođenje

U intervjuu ovom listu Ljubić je kazao kako je bilo 'posve normalno' da HDZ BiH u izbornoj kampanji podrži Kolindu Grabar-Kitarović kao kandidatkinju HDZ Hrvatske pa ne vjeruje da će to utjecati na politiku prema BiH koju će zastupati novi hrvatski predsjednik.

'Milanović je znao i prije izbora da će većina hrvatskih državljana iz BiH glasati za njegovu protukandidatkinju, ali je poručio da to neće utjecati na njegov odnos prema Hrvatima u BiH' , kazao je Ljubić.

Komentirajući poruku koju je neposredno nakon izbora predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću uputio istaknuti SDP-ovac Ante Kotromanović zamjerivši mu otvoreno agitiranje za Grabar-Kitarović, Ljubić je kazao kako Kotromanović 'prioriretno vojnik, a ne političar'.

Bivši hrvatski ministar obrane Čoviću je poručio kako je propustio priliku u ovim izborima biti velikim čovjekom, a umjesto toga se opredijelio za 'jeftin i bezvezan štos'.

'Uvjeren sam kako se politika Zagreba prema BiH, a niti u odnosu prema Hrvatima u ovoj zemlji neće mijenjati izborom Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske', zaključio je Ljubić i dodao kako su jamstvo za to Ustav, Strategija o odnosu Hrvatske prema Hrvatima izvan Hrvatske, zatim Strategija nacionalne sigurnosti i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH.

  • +13
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetio je kako u svim tim dokumentima Hrvatska snažno podupire BiH kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda na putu prosperiteta i euroatlantskih integracija.

'Ako ste pratili sučeljavanja dvoje predsjedničkih kandidata mogli ste i od Milanovića čuti što misli o nekom od ovih pitanja. Nadalje, vanjsku politiku kreiraju Vlada i predsjednik pri čemu vlada i Sabor na raspolaganju imaju mnogi više instrumenata', dodao je Ljubić.