KAŽE VAKULA

Ljeto ekstremno vruće, stiže i topla jesen

02.09.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Iako je jučer u Maksimiru Zagrebu izmjereno 18 °C, što je treća najhladnija temperatura za taj dan od 1949. godine, sljedeće nam razdoblje nosi iznad prosječno visoke temperature zraka, a ni jesen neće biti hladna

Nakon lipnja, i kolovoz je diljem Hrvatske bio znatno topliji od prosjeka, čak i ekstremno topao. Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka na Jadranu je bilo uglavnom od 2,3 °C (Palagruža) do 3,9 °C (Rijeka), a u kontinentalnom području od 2,3 °C (Karlovac) do 4,8 °C (Zagreb Grič), piše Zoran Vakula za Hrt.hr

Pritom je ne vrućih dana bilo malo, a hladniji od prosjeka bio je samo poneki. Premda za konačnu ocjenu ljeta valja pričekati podrobne analize kolega klimatologa DHMZ-a, već sada se može reći kako je i ono posvuda bilo ekstremno toplo. Srednja sezonska temperatura bila je većinom za 3 do 4 °C viša od prosječne, a posljedice manjka oborine osjećat ćemo još dugo.

Primjerice, u Zagrebu ljeto zaslužuje ocjenu 'samo' sušno, ponajprije zbog kišovitijeg lipnja, u Osijeku, Gospiću, Kninu i Dubrovniku vrlo sušno, a u Rijeci, Zadru i Splitu čak ekstremno sušno. Zanimljivo je spomenuti kako je od 31. kolovoza ujutro do 1.rujna navečer u Rijeci palo više kiše nego u cijelome kolovozu, a u Zadru je tijekom 1. rujna u samo nekoliko sati pala gotovo prosječna količina za cijeli mjesec i čak više od trećine količine kiše u prvih osam mjeseci 2012. godine.

I prognoze srednje temperature zraka za cijelu jesen upućuju na povećanu vjerojatnost njezina pozitivnog odstupanja od prosjeka, ne samo zbog rujna, nego i zbog listopada, a u studenome je najveća mogućnost za srednju mjesečnu temperaturu nižu od uobičajene. No, naravno, te prognoze još se mogu promijeniti.