VRUĆA PROGNOZA

Ljeto će trajati dulje

19.08.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Pred nama su iznadprosječno topli dani, vrućine će potrajati barem još četiri tjedna

Premda je Gospin žeženj prošao, vrućina i dalje ne jenjava. Jučer je na meteorološkoj postaji Knin izmjereno 37,5°C, a danas još i više. Vruće, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka višu od 30°C, bilo je u cijeloj Hrvatskoj, a malo svježije samo u gorju.

Srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela kolovoza u cijeloj je zemlji viša od prosječne, ponajviše na meteorološkim postajama Zagreb Maksimir (za 2,6°C), te Bjelovar, Gospić i Poreč, a najmanje u Pazinu (za 0,6°C), te Daruvaru i Komiži.

Već sad se može tvrditi kako će i cijeli kolovoz gotovo posvuda biti iznadprosječno topao. Naime, prognoze za sljedeće dane ne upućuju na neki zamjetniji dugotrajniji pad temperature, osim na prolazno osvježenje tijekom sljedećega vikenda, i to uglavnom u kontinentalnom području i na sjevernom dijelu Jadrana.

Još dugoročnije prognoze, za četiri tjedna unaprijed, upućuju na nastavak topline i pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature za sva četiri sljedeća tjedna, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Prema najnovijim prognozama za 6 mjeseci unaprijed, jedini hladniji mjesec od prosjeka mogao bi biti listopad – vjerojatnost pozitivnog odstupanja njegove srednje temperature od prosječne je 34%, dok je za ostale mjesece većinom veća od 60%.

I dok se prognoza za zimu još može promijeniti, ona za sljedeće iznadprosječno tople dane jamačno neće, pri čemu će i dalje najtoplije biti u Dalmatinskoj zagori. A hoće li tijekom vikenda biti moguće nestabilnosti, i gdje, podrobnije pogledajte na www.meteo.hr i www.meteoalarm.eu

Tekst je preuzet s www.hrt.hr