strah od susjeda

Litva: Rusija sposobna pokrenuti napad na Baltik u roku od 24 sata

03.04.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Rusija je sposobna pokrenuti napad na baltičke države u roku od 24 sata, što ograničava opcije NATO-a da odgovori osim ako već ima razmještene vojne snage u regiji, priopćila je litavska obavještajna služba u ponedjeljak

Litva, Latvija i Estonija, koje je Sovjetski Savez pripojio '40-ih godina, ali koje su sada dio NATO-a i Europske unije, nervozne su još od ruske aneksije Krima 2014.

Litavska obavještajna služba navodi u svojoj godišnjoj procjeni prijetnji nacionalnoj sigurnosti da je Rusija povećala sposobnosti svoje vojske u regiji Kalinjingrada prošle godine, smanjivši vrijeme za pokretanje napada.

To uključuje opremanje vojske borbenim zrakoplovom Su-30 i raketnim sustavima koji omogućuju da brodovi budu meta gotovo bilo gdje u Baltičkome moru.

'To je signal NATO-u da ubrza donošenje odluka', rekao je novinarima litavski ministar obrane Raimundas Karoblis na marginama predstavljanja izvješća. 'Vrijeme reakcije NATO-a nije brzo kao što bismo željeli da bude', rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je zabrinutost Litve nazvaši to pokazivanjem proturuskog raspoloženja.

'Događa se potpuna rusofobija, histerična rusfobija', kazao je on novinarima. 'Moskva je uvijek podržavala dobre odnose s baltičkim državama', ustvrdio je Peskov.

Ove godine NATO će rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regiji.