ZANIMLJIVA IMENA

Lista donatora otkriva najvjernije vojnike partija

06.03.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Za dobru financijsku bilancu HNS-a i Hrvatskih laburista zaslužni su dobrim dijelom visokopozicionirani dužnosnici tih stranaka, a u dvjema najvećim strankama, SDP-u i HDZ-u koje su 2013. završile u minusu, na popisu privatnih donatora ima malo poznatih imena iz njihovih redova

HNS-u Čačić uplatio 30 tisuća kuna

Lista privatnih donatora političkih stranaka u Hrvatskoj razotkriva zanimljivu praksu. HNS je recimo prošlu godinu završio u plusu, i to za 753 tisuće kuna. Osim izdašnih donacija tvrtki, za dobru bilancu zaslužni su njihovi saborski zastupnici i četvero ministara. Oni su za stranku izdvojili po 30 tisuća kuna u 2013. Istu je svotu uplatio i bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić. HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh nije dao 30 tisuća kuna, već deset tisuća, a isti je iznos donirao i koalicijskom partneru SDP-u.


Svaki mjesec 500 kuna za Laburiste

Godinu su pozitivno završili i Hrvatski laburisti. Uprihodili su 3,8 milijuna kuna, a višak prihoda bio je 839 tisuća. Njihov predsjednik Dragutin Lesar kao i saborski zastupnici te zastupnik Hrvatskih laburista u Europskom parlamentu svakog mjeseca uplatili su 500 kuna za stranku.

Ogromne uplate lokalnih SDP-ovaca

SDP je pak godinu zaključio sa 8,6 milijuna kuna manjka u stranačkoj blagajni. Za razliku od prethodno navedenih, njihovi visoki dužnosnici nisu se baš financijski isprsili za stranku. Najveće donatore treba potražiti na lokalnoj političkoj sceni. Najizdašnija uplata stigla je s računa Floriana Brenčića, i to 27.527 kuna. Slijedi uplata Gorana Slavujevića sa 27.374 te uplata Antonelle Degrassi od 25 tisuća kuna. Iako su ova imena široj javnosti nepoznata, riječ je o relativno friškim članovima SDP-a iz Umaga. Oni su 2012. s gradonačelnikom Umaga i tadašnjim nositeljem Nezavisne liste Vilijem Bassaneseom na čijoj su listi i sami bili, prešli u SDP. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke stranci je dao izdašnih 15 tisuća kuna.

Od drugih imena spomenut ćemo Ivu Prpić koja svakog mjeseca za stranku daje 50 kuna, Ivu Jelušića koji je izdvojio nešto više od tri tisuće kuna, Marija Lugarić 2.700 kuna. Peđa Grbin stoji iza najmanje donacije od svega deset kuna. No da ne bi ispao škrt, treba spomenuti da je prije toga uplatio 499 kuna.

Milinovićeva supruga među donatorima kao i Zdravko Tomac

Nisu se financijski za stranku puno odricali ni poznati HDZ-ovci. Saborska zastupnica Sunčana Glavak donirala je deset tisuća kuna. Dubrovački HDZ-ovci Obuljen i Matušić također su dali svaki po deset tisuća. Na listi donatora je i Blaženka Milinović iz Gospića s uplaćenim istim iznosom. Najvjerojatnije je riječ o supruzi nekadašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića. Iako je na listi donatora i osoba pod imenom Zdravko Tomac, nije riječ o poznatom političaru i konvertitu. Lokacija uplate je Gerovo, stoga je riječ o Zdravku Tomcu, lokalnom HDZ-ovom dužnosniku iz tog mjesta.

Najveće donacije od 30 tisuća kuna stigle su pak od Ivana Pulića iz Splita i Helmuta Wernwe Gawlika iz Njemačke.