LJETO U ZAGREBU

Lisice, zmije i napušteni psi tumaraju gradom

10.08.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Kombinacija suše i lako dostupne hrane u Zagreb je privukla divlje životinje. U Cvjetnom su naselju viđene lisice, a hvatači iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu nedavno su dobili poziv iz Heinzelove gdje je u jednoj šupi pronađeno leglo zmija

'Imali smo pet, šest poziva zbog lisica u posljednje vrijeme', kaže voditelj hvatača Darko Ozmec, najčešće iz podsljemenske zone i dijelova grada uz Savski nasip.

Lisice je teško uloviti, kaže Ozmec, noću odlaze u potragu za hranom, a od trenutka kad građani nazovu naš broj do dolaska na lokaciju, one već mogu biti daleko.

Devet poziva na intervenciju ovog se ljeta odnosilo na zmije koje su se zavukle u automobile, šupe ili su primijećene na javnim površinama. Spomenuti slučaj u Heinzelovoj nije završio sretno ni za jednu ni za drugu stranu. Naime, vlasnik šupe krenuo je u akciju prije dolaska hvatača, pa su se plahe zmije razbježale. Srećom, zmije koje nalaze hvatači neotrovne su vrste, bjelouške i kravosasi, a otkad je služba počela s radom, ulovljen je tek jedan mladi poskok u Sesvetskom Kraljevcu. 'Naša je zadaća zaštititi ljude od divljih životinja, ali i životinje od ljudi', ističe Ozmec, apelirajući na građane da ne diraju životinje i ne pokušavaju ih sami uhvatiti jer to najčešće završi loše i po jedne i po druge. Osim zbog lisica i zmija, pozive su dobivali i zbog srna, jazavaca, ali i zbog pasa i mačaka. Hvatači su organizirani u dvije ekipe koje čine dva čovjeka, a kada se radi o divljim životinjama, na intervenciju izlaze na poziv institucije koja je za njih nadležna, primjerice, za lisice, to je Veterinarska inspekcija.


Osim divljih životinja, ovog ljeta u Dumovcu zabrinuti su zbog velikog broja napuštenih pasa. 'Nikada nije bilo ovako', kaže zaposlenica Gordana Popović. 'Optimalno, sklonište može primiti 160 pasa, a već sada ih je ovdje dvjesto', dodaje Popović, 's tim da očekujemo još četrdeset koji su privremeno smješteni. Ukoliko pronađete napuštenog psa, odvedite ga u najbližu veterinarsku ambulantu i provjerite je li mikročipiran kako biste lakše došli do vlasnika. Ako to niste u mogućnosti učiniti, nazovite Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu. Nažalost, većina pasa, unatoč obavezi, nije mikročipirana', dodaje Popović, pa je vlasnika nemoguće pronaći.

Iako zabrinuta zbog trenutačne situacije u Skloništu, Popović ističe da su kampanje za udomljavanje životinja imale rezultata budući da sve više ljudi upravo na taj način dolazi do kućnih ljubimaca.

Više u videoprilogu