KREĆE NADZOR

Linić sutra na 'rešetanju' Odbora za unutarnju politiku?

04.06.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost neće osnivati posebnu radnu skupinu, već će odbor u cjelini krenuti u nadzor policije i drugih sastavnica sigurnosnog sustava vezano uz optužbe koje je prošli tjedan iznio Slavko Linić. Potvrdio je to novinarima nakon sjednice odbora njegov predsjednik Miroslav Tuđman kazavši kako će jedna od prvih zadaća u nadzoru biti i razgovor članova odbora sa Slavkom Linićem

'Dogovoreno je da će, po pitanju izjava bivšeg ministra financija Linića, odbor ići u nadzor. Ići ćemo kao cijeli odbor u nadzor, a prije toga ćemo razgovarati s Linićem. Nećemo osnivati novu radnu skupinu zato što već jednu radnu skupinu imamo pa nas ima premalo da bismo osnivali novu. Tako da će cijeli odbor ići u nadzor i onda ćemo ići po svim tim sastavnicama sigurnosno-obavještajnog sustava koje bi mogle imati saznanja da se potvrde ili otklone sumnje koje su iznijete', kazao je Tuđman nakon sjednice odbora.

To radno tijelo s nadzorom počinje već sutra, a ako se dogovori s bivšim ministrom financija, razgovor s njim mogao bi se obaviti već sutra.

Iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost već proveo nadzor nad SOA-om kojim je utvrđeno da ta agencija nije nadzirala Linića, on je danas u izjavi novinarima kazao da je tako i tako naglasak njegovih sumnji u praćenje bio na policiji.

'Po poslovniku Sabora, odbor ima pravo nadzora, odnosnu obvezu nadzora nad policijom. To je očigledno jedan važniji segment, tako da će to isto biti predmet nadzora', kazao je na to Tuđman.

O tome do kakvih će podataka odbor doći, ovisit će i brzina nadzora, poručio je Tuđman, a potpredsjednik odbora Igor Dragovan nada se da će rad završiti u najkraćem mogućem roku.

'Mi u ovom trenutku već imamo neke stvari koje su bile jasne, koje je predsjednik RH iznio pred hrvatsku javnost i očekujemo da ćemo i mi naš posao vrlo brzo završiti. Kao što nam je najavio predsjednik Odbora, s radom počinjemo od sutra, a neposredni nadzor od ponedjeljka', rekao je Dragovan

Dragovan je potvrdio da će se izvršiti nadzor i u PNUSKOK-u, kojeg se i sada spominjalo kao jednu od važnijih institucija koju treba provjeriti.

'Idemo u Ravnateljstvo policije, a to je sastavni dio Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ravnateljstva. Prema tome, sve što bude bilo potrebno, a temeljem navoda ćemo istražiti', kazao je Dragovan.