I JOŠ TROJICA DIPLOMATA

Likvidiran američki veleposlanik u Libiji!

12.09.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Veleposlanik SAD-a u Libiji J. Christopher Stevens i još troje djelatnika veleposlanstva likvidirani su sinoć u gradu Bengaziju u napadu raketama na automobil ambasadora, najvjerojatnije pred zgradom tamošnjeg američkog konzulata

Ne navodi se identitet napadača koji su automobil najverojatnije raketirali iz neposredne blizine. Reuters prenosi da je veleposlanik Stevens ubijen dok je pokušavao pobjeći iz konzulata kojeg su napali islamisti, navodno bijesni zbog foršpana američkog filma koji se pojavio na internetu i 'svetogrdan je prema proroku Muhamedu'. Opsada je počela tako što je grupa islamista zasula konzulat bombama i ušla u obračun vatrenim oružjem protiv libijskih snaga sigurnosti koje su se povukle pred silinom napada.

Napad se dogodio sinoć, a do jutros je State Department tvrdio kako je u raketiranju konzulata u Bengaziju poginula jedna osoba. Vjerojatno je riječ o čovjeku koji je poginuo u konzulatu tijekom opsade, a napad na veleposlanikovo vozilo se dogodio kasnije.

Grad Bengazi drugi je po veličini u Libiji. Tijekom ustanka protiv 42-godišnjeg režima pukovnika Muamara Gadafija, Bengazi je slovio za bastion pobunjeničkog pokreta, ali i uporište radikalnih islamista.

J. Christopher Stevens

Riječ je o prvom ubojstvu američkih diplomata od 2008. godine kada je u Južnom Sudanu smaknut John Granville. Američki predsjednik Barack Obama biranim je riječima odao počast ubijenom Stevensu koji je u Libiji radio prije revolucije i tijekom nje. Utjecajni američki dnevnik Washington post zaključio je da će SAD morati promptno promisliti svoju politiku prema novim vlastima u Libiji i Egiptu, gdje je jučer također napadnuto američko veleposlanstvo. 'Čini se da su lokalni šefovi sigurnosnih službi bili spori u nastojanjima da osiguraju zaštitu za američke diplomatske institucije. Nakon napada nisu dali jasne izjave o tome što se dogodilo, nisu oštro osudili napade niti iztazili žaljenje', stoji u članku Washington Posta.

Inače, foršpan istog američkog filma, 'Nevinost muslimana' isprovocirao je u utorak napad na američko veleposlanstvo u susjednome Egiptu. Tamo nema vijesti o korištenju oružja, ali prosvjednici su se penjali po zidovima ambasade te pritom strgnuli i zapalili američku zastavu.

Kao autor filma koji karikaturalno prikazuje proroka Muhameda (a po islamu je Muhamedov lik zabranjeno prikazivati) navodi se Sam Bacile koji se deklarira kao izraelski židov  - premda živi u Los Angelesu i bavi se nekretninama. Izraelski Haaretz javlja da se nakon nemilih događaja u Libiji Bacile sakrio od javnosti. Ruska Lenta prenosi njegovo žaljenje zbog krvoprolića koje je izazvala njegova provokacija, ali i to da se ne osjeća odgovornim nego krivnju prebacuje na one koji su organizirali sigurnost američkog veleposlanstva.

Likvidacija američkog veleposlanika u Libiji