neizmjernu zahvalnost

Liječnički sindikat ironično: Vlada Uredbom o koeficijentima pokazala koliko cijeni liječnike

16.07.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), nezadovoljan vladinom Uredbom o koeficijentima, poručio je u subotu kako je Vlada time još jednom pokazala koliko "cijeni" liječničku struku te iskazala "neizmjernu zahvalnost" liječnicima za njihov rad i tijekom epidemije

HLS u priopćenju navodi kako se najnovija izmjena Uredbe o koeficijentima odnosi na koeficijente magistara sestrinstva, diplomirane medicinske sestre, dio glavnih sestara/tehničara u kliničkim i županijskim ustanovama, vozače sanitetskog prijevoza, njegovatelje i bolničare.

"Iako je to već davno trebalo učiniti za sve, koeficijenti su dodijeljeni samo za četiri kategorije medicinskih sestara na određenim položajima, a brojne magistre sestrinstva i diplomirane medicinske sestre i dalje su ostale zakinute", upozoravaju.

Napominjući kako je nezadovoljstvo hrvatskih liječnika još veće zbog saznanja da je ova Uredba donesena na prijedlog Ministarstva zdravstva, koji je na sjednici Vlade obrazložio ministar Vili Beroš, HLS smatra kako Beroš i Vlada od koeficijenata u zdravstvu "rade najobičniju predstavu".

Podsjećaju i da je Ministarstvu zdravstva 27. studenoga 2020. osnovano Povjerenstvo za izmjene koeficijenata u zdravstvu, u koje su, između ostalih, imenovani i predstavnici  Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore.

Prva sjednica Povjerenstva održana je tek 27. siječnja 2021. i na njoj su ukazali na nelogičnosti u koeficijentima među liječnicima, tražeći njihovu korekciju. 

Pri tome, predstavnici liječničkih udruga bili su pozvani na ukupno tri sastanka, a odgovor članova Povjerenstva iz Ministarstva zdravstva na njihove zahtjeve bio je - da će se to rješavati u novom Zakonu o plaćama u javnim službama. 

Međutim, navodi HLS, od 27. siječnja 2021. Vlada je donijela sedam novih Uredbi o izmjeni koeficijenata u javnim službama, koje nisu morale čekati izradu novog Zakona o plaćama u javnim službama, a u kojima se liječnici niti ne spominju.

"Mi smo se za to vrijeme borili protiv korone, ministar Beroš i Vlada su nam pljeskali s balkona Banskih dvora, a drugima su dizali koeficijente", upozorili su.

HLS smatra i kako nije slučajno da članovi Povjerenstva iz liječničkih udruga nisu bili pozvani ni na kakav sastanak o prijedlogu izmjena koeficijenata donesenim u zadnjoj Uredbi Vlade, poručivši kako liječnici više neće šutke tolerirati takav ignorantski stav i stalno ponižavanje struke.

Ocjenjujući kako razgovorima i dopisima na koje im ministar Beroš uopće ne odgovara očigledno neće riješiti ništa, HLS poručuje da im preostaje još jedino to rješavati na druge načine koje predviđa Zakon, o čemu će uskoro dati više informacija.