DOSTA IM JE PAPIRA

Liječnici više neće izdavati ispričnice ako nisu obavili pregled

20.09.2016 u 08:46

Bionic
Reading

Obiteljski liječnici odlučili su da od 1. listopada više ne izdaju ispričnice za izostanak s nastave onim učenicima koji se nisu liječili kod njih. Razlog za takvu odluku je prevelika opterećenost administrativnim zadacima koje im daju druga ministarstva

Zbog pravilnika koji nalaže da za svaki izostanak zbog zdravstvenih problema treba pribaviti ispričnicu liječnici su na zahtjev roditelja za djecu koju nisu liječili prošle godine ispisali čak 300.000 ispričnica.

Administrativni rad liječnicima odnosi velik dio vremena koje bi trebali posvetiti pacijentima u ambulanti pa bi izdavanje bjanko ispričnica s pečatom liječnika bio jedan od načina da se smanji pritisak na ambulante primarne zaštite.

'Ako uzmete da to traje samo dvije ili tri minute, mogli smo omogućiti najmanje 45.000 pregleda onim pacijentima koji imaju potrebu, a mi smo ih izgubili zbog pukog administriranja', izjavila je dr. Ines Balent iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za HRT, pitajući se zašto učitelji ne vjeruju roditeljima kada je riječ o blažim simptomima, zbog kojih nema potrebe ići liječniku.

Ovaj problem izmjenom pravilnika može riješiti Ministarstvo obrazovanja, a oni u šturom priopćenju tek najavljuju sastanak s Ministarstvom zdravlja, liječničkom komorom i liječnicima obiteljske medicine.

Liječnici poručuju da ubuduće više neće izdavati ni druge potvrde. 'Nećemo izdavati potvrde za škole plesa, tečajeve krojenja i šivanja, različita veleučilišta radi edukacije vezano za fondove EU-a, različite turističke agencije, za banke zbog dobivanja kredita i slično', kažu u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).