SASTANAK KOD KUJUNDŽIĆA

Liječnici sljedeći tjedan odlučuju hoće li sudjelovati u sindikalnim pregovorima

06.10.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Početak pregovora o Granskom kolektivnom ugovoru u zdravstvu sve je bliži, a još uvijek se ne zna hoće li u njima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat (HLS) koji nema dovoljan broj članova

Kako nam je kazao Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, više će znati nakon sastanka u utorak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.   

Hrvatski liječnički sindikat ne ispunjava kriterij za sudjelovanje u pregovorima jer nije reprezentativan, odnosno ne okuplja najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u nekoj djelatnosti.

Babić je nedavno istaknuo kako HLS ima nešto manje od 4000 članova pa ne može ispuniti kriterije iz Zakona o reprezentativnosti, no i da su svih 9000 doktora zaposlenih u javnom sektoru članovi sindikata, bili bi tek na granici da ispune zakonski kriterij. Naime, u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju zaposlene su oko 73 tisuće osoba.

Babić za tportal kaže da je nelogično to da u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru zaposlenika u javnim službama mogu sudjelovati, i tu su reprezentativni, a za Granski kolektivni ugovor za djelatnost koju obavljaju ne mogu i tu nisu reprezentativni.

To je možda jedan od razloga zašto liječnici više ne žele da drugi odlučuju o njihovim pravima te sve glasnije progovaraju o potrebi za dobiju strukovni kolektivni ugovor kako bi sami regulirali svoja prava i obveze i ne bi ovisili o drugim zaposlenicima u zdravstvu jer ipak su oni nositelji struke.

'Naši stavovi su jasni 15 godina, a strukovni kolektivni ugovor je standard vani, pa zašto ne bi bio i kod nas?', poručio je Babić.

  • +14
Ako liječnici budu nezadovoljni, uvijek je moguć i štrajk Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX