SUMNJA U NETRANSPARENTNOST

Liječnici od Bandića traže poništenje natječaja za koncesije u primarnoj zaštiti

14.06.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je u srijedu od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića poništenje postupka davanja koncesija za obavljanje djelatnosti primarne zdravstvene zaštite zbog netransparentnosti, postojanja sumnje provodi li se postupak u skladu sa zakonom i neodgovarajućih kriterija za odabir najboljih ponuđača

U priopćenju su izrazili nezadovoljstvo što je nakon višegodišnjih odgoda postupak dodjele koncesija pokrenut bez očekivane prethodne najave, i to 19. svibnja s rokom za dostavu ponuda do 19. lipnja. Postupak dodjele koncesija smatraju netransparentnim te inzistiraju na donošenju odluke o njegovu poništenju.

HLK je Bandiću uputio dopis u kojem upozorava da je brojnim zainteresiranim liječnicima – zaposlenicima domova zdravlja na području Zagreba otežano prikupljanje potrebne dokumentacije za podnošenje ponude, jer im to onemogućuju pojedina upravna vijeća domova zdravlja. Spornom su ocijenili i Odluku o popunjavanju mreže javne zdravstvene službe za pojedine djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

"Ta odluka propisuje da najmanje 30 posto timova u pojedinoj djelatnosti zdravstvene ustanove na lokaciji za koju zdravstveni radnik iskazuje interes za koncesiju mora biti popunjeno timovima zdravstvene ustanove. To je znatno restriktivnije i nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji nalaže domu zdravlja da u svakoj odobrenoj djelatnosti ima najmanje 30 posto ordinacija odnosno timova, neovisno o lokaciji", stoji u priopćenju.

HLK je netransparentnim ocijenio i raspored lokacija po gradskim četvrtima jer je nejasno na temelju kojeg službenog dokumenta je napravljen. Problematičnim smatraju i kriterije za odabir najpovoljnijeg ponuditelja.

Primjerice, u općoj medicini među osnovnim kriterijima za ostvarivanje prednosti uopće se ne navodi specijalizacija iz obiteljske medicine, za koju se kao važan kriterij pri dodijeli koncesija zalažu HLK i najbrojnije udruge liječnika koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, naglašava se u priopćenju.

HLK smatra kako je model dodjeljivanja koncesija prilika za manipulacije i pogodovanja, te poziva da se u suradnji s predstavnicima struke pripreme uvjeti novog natječaja koji će biti transparentan.