psihološke traume

Liječnici bez granica kritizirali SAD zbog Gaze: Djeca od 5 godina žele umrijeti

23.02.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Čelnik Liječnika bez granica (MSF) Christopher Lockyear rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da medicinski timovi u Pojasu Gaze koriste novu kraticu: WCNSF - ranjeno dijete, nema preživjele obitelji

"Djeca koja prežive ovaj rat neće nositi samo vidljive rane od traumatskih ozljeda, već i one nevidljive", rekao je glavni tajnik MSF-a Lockyear pred 15-članim vijećem. "Opetovano su raseljavani, u stalnom su strahu i pred očima su im članovi obitelji doslovno raskomadani", rekao je. "Zbog tih psiholoških trauma djeca od pet godina nam govore da bi radije bila mrtva", rekao je.

Lockyear je žestoko kritizirao Sjedinjene Države, rekavši da je užasnut time što su opetovano upotrijebile pravo veta i spriječile Vijeće da zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Gazi.

"Narod Gaze treba prekid vatre, ne kada je to izvedivo, nego sada. Treba im održivi prekid vatre, a ne privremeno razdoblje zatišja", rekao je Lockyear.

SAD je dosad stavio veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, a zadnjim vetom u utorak blokirao je zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre i umjesto toga zagovara da Vijeće pozove na privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je vijeću da se osjeća "zgrožen" Lockyearovim brifingom. "Nadamo se da tragična slika Gaze koju nam je naslikao može dirnuti savjest određenog člana ovog vijeća", rekao je Zhang.

'Što ste spremni riskirati?'

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost da bi nacrt rezolucije na koji su uložile veto u utorak mogao ugroziti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara koji žele posredovati u šestotjednoj stanci u ratu i oslobađanju talaca.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood rekao je da SAD ustraje na tome da Izrael dopusti više pomoći u Gazu i rekao je svom savezniku da ne bi trebao nastaviti s kopnenom ofenzivom u Rafahu u južnoj Gazi "u nedostatku održivog plana za zaštitu civila".

"Svi želimo vidjeti trajan kraj ovog sukoba", rekao je Wood. "Brzina pregovora o taocima može biti frustrirajuća... potpora Vijeća ovoj diplomaciji ključna je za povećanje pritiska na Hamas da prihvati sporazum koji je na stolu", rekao je.

Britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward opisala je Lockyearov brifing kao "mučan". Britanija je bila suzdržana na glasanju u utorak, dok je preostalih 13 članova Vijeća glasovalo za rezoluciju koju je sastavio Alžir.

Slovenski veleposlanik UN-a u Vijeću sigurnosti Samuel Žbogar upitao je: "Kakvo smo to vijeće postali ako ostanemo netaknuti potresnim brifingom koji smo danas čuli od glavnog tajnika Liječnika bez granica?"

Rat je počeo kada su borci iz militantne skupine Hamas koja upravlja Gazom napali Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima. U znak odmazde, Izrael je pokrenuo vojni napad na Gazu.

Prema palestinskim zdravstvenim vlastima izraelska vojska u napadima je ubila blizu 30.000 Palestinaca, a strahuje se da su još tisuće tijela pod ruševinama.

"Danas se naše osoblje vratilo na posao i ponovno riskira svoje živote za svoje pacijente. Što ste spremni riskirati?", upitao je Lockyear Vijeće UN-a.