sukob na bliskom istoku

JAR pozvao Svjetski sud da izraelsku okupaciju proglasi nezakonitom

20.02.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika pozvala je u utorak Međunarodni sud pravde (ICJ) da izda neobvezujuće pravno mišljenje da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita, tvrdeći da bi to pomoglo naporima da se postigne rješenje

Predstavnici Južnoafričke Republike otvorili su drugi dan rasprava na ICJ-u, poznatom i kao Svjetski sud, u Haagu. Saslušanje slijedi nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a za savjetodavno ili neobvezujuće mišljenje o okupaciji 2022.

Više od 50 država iznijet će argumente do 26. veljače.

U ponedjeljak su palestinski predstavnici zatražili od najvišeg suda UN-a da izraelsku okupaciju njihova teritorija proglasi nezakonitom, također rekavši da bi savjetodavno mišljenje suda moglo pridonijeti rješenju s dvije države i trajnom miru.

Izrael ne prisustvuje saslušanjima, ali je poslao pisano očitovanje, rekavši da bi savjetodavno mišljenje bilo štetno za postizanje pregovaračkog rješenja s Palestincima.

"Jasna pravna karakterizacija prirode izraelskog režima nad palestinskim narodom može samo pomoći u ispravljanju tekućeg kašnjenja i postizanju pravednog rješenja", rekao je sucima Vusimuzi Madonsela, južnoafrički veleposlanik u Nizozemskoj.

Posljednji val nasilja u Gazi, potaknut napadima Hamasa na Izrael 7. listopada, zakomplicirao je već duboko ukorijenjene pritužbe na Bliskom istoku i naštetio naporima u pronalaženju puta ka miru.

Od vijeća sastavljenog od 15 sudaca ICJ-a zatraženo je da preispita izraelsku "okupaciju, naseljavanje i aneksiju ... uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te s njihovim usvajanjem povezanih diskriminirajućih zakona i mjera".

Očekuje se da će sucima trebati otprilike šest mjeseci da izdaju mišljenje o zahtjevu, u kojem se od njih također traži da razmotre pravni status okupacije i njezine posljedice.