projekt telecorids

Liječenje na daljinu smanjile liste čekanja; Beroš: Pacijent bez troškova putovanja dobije zdravstvenu uslugu

11.12.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Rezultati projekta Telecordis liječenja na daljinu u udaljenim ruralnim područjima i na otocima, predstavljen je u ponedjeljak u Zagrebu s porukom da su kardiološke i pulmološke usluge približene pacijentima i bitno skraćene gotovo šestomjesečne liste čekanja na dijagnostiku

Stanovnici udaljenih područja ove su godine u obližnjem domu zdravlja mogli obaviti četiri važne kardiološke i pulmološke pretrage - 24-satne holtere tlaka i EKG-a, spirometriju i 24-kanalni EKG.

Domovi zdravlja prikupljaju nalaze i šalju ih u referentne centre gdje ih specijalisti analiziraju i propisuju terapiju. Na rezultate se čekalo u prosjeku 14 dana, a najtraženiji je bio holter EKG-a. Riječ je o dijagnostici na koju se u KBC-ima, kako je rečeno na predstavljanu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u prosjeku čeka oko šest mjeseci.

Snimke očitavaju specijalisti u KBC-ima Split, Rijeka i Osijek te u Srčanoj poliklinici u Zagrebu. Pulmološka spirometrija očitava se u KB-u Dubrava.

"Ovako se smanjuju liste čekanja koje su u KBC-ovima prevelike", istaknula je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji je provoditelj projekta telemedicine.

Projekt Telecordis financiran je bespovratnim europskim sredstvima, u vrijednosti većoj od 600.000 eura. Objedinio je kardiološku specijalistiku u domu zdravlja, blizu pacijenta, koji ne mora ići dva puta u bolnicu kako bi primjerice dobio holter i nalaz.

"Ako netko putuje s Hvara, nije svejedno hoće li morati putovati trajektom u Split ili sve obaviti kod obiteljskog liječnika koji će snimke poslati u splitski KBC te će se nalazi vratiti na Hvar i upisati u eKarton", rekla je Grba Bujević te istaknula da je ove godine pruženo oko 4500 takvih usluga.

Iduće godine otvaraju se 34 nova centra

Kardiovaskularne bolesti uzročnik su 37 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj, a na taj se način rano otkrivaju srčane anomalije i omogućava pravodobna intervencija.

Specijalsitički centar koji očitava snimke o suspektnim nalazima obavještava pacijenta, hitnu pomoć ili obiteljskog doktora kako bi se pacijentu odmah pružila pomoć.

Europski projekt Telecordis je završen i za njega je utrošeno 668.000 eura. Zbog prepoznate važnosti projekta za iduću je godinu u državnom proračunu osigurano je milijun eura domaćih sredstava kako bi se 2024. otvorila još 34 nova centra, opremljena medicinskom i računalnom opremom za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, 12-kanalnog EKG-a i spirometrije.

Te lokacije će također postati telemedicinski pristupni centri u kojima će građani moći dobiti specijalističku medicinsku uslugu, bez potrebe odlaska u bolnicu.

Projekt još treba obuhvatiti Zagrebačku, Međimursku i Šibensko-kninsku županiju te dio lokacija u drugim županijama kako bi svima u Hrvatskoj bila dostupna ta usluga.

Projekt Telecordis, utemeljen na liječenju na daljinu, značajan je za pacijente, ali i za liječnike u primarnoj i u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pacijentu omogućava da bez dodatnih troškova putovanja dobije zdravstvene usluge na kućnom pragu.

"Kardiološku djelatnost činimo dostupnom našim građanima i u onim krajevima gdje nema kardiologa", rekao je Beroš te posebno istaknuo zadovoljstvo zbog novih centara na otocima - Krku, Rabu, Dugom otoku i Šolti.

Govoreći o telemedicini, rekao je da je telekardiologija dogovorena zasad na 11 otoka, teleradiologija na devet, a teleendokrinologija na dva otoka.