reforma zdravstva

Marić: Obiteljska medicina je devastirana; HDZ: Reformom će se urediti liste čekanja

14.12.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić u srijedu je, tijekom rasprave o paketu zdravstvenih zakona, upozorila da je obiteljska medicina devastirana, posebice kadrovski, a HDZ-ova Maja Grba Bujević ustvrdila da će se reformom zdravstva urediti liste čekanja na preglede

"Obiteljska medicina je devastirana, nedostaje liječnika obiteljske medicine. Za pet godina 700 će ih otići u mirovinu, milijun ljudi će ostati bez liječnika obiteljske medicine", upozorila je Marić tijekom rasprave o paketu zdravstvenih zakona ključnih za provedbu zdravstvene reforme.

U objedinjenoj raspravi zastupnici će raspraviti predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Marić je upozorila da već imamo 104 ambulante bez liječnika, a predloženom zdravstvenom reformom neće se tako brzo popraviti položaj liječnika obiteljske medicine.

Božo Petrov (Klub Mosta) poručio je da svi građani svugdje u zemlji trebaju imati pravo na jednaku zdravstvenu skrb.

Pozvao je vladajuće da podrže njihov prijedlog da se za zdravstveni sustav povećaju izdvajanja iz državnog proračuna, trošarine za duhan vrate za zdravstveni prinos i zdravstvenu skrb, uvede realna cijena usluga u zdravstvenom sustavu, i poveća dostupnost primarne zdravstvene zaštite tako da se barem 400 novih liječnika uključi u nju.

Ocjenjujući kako reforma zdravstva nema alternative, Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) ocijenio je kako je u predloženim izmjenama premalo pokazatelja da će se postići bitan iskorak, osim dobre namjere.

Vrkljan: Enormne liste čekanja posljedica sukoba privatnog i javnog zdravstva

Izrazivši nadu da će se do drugog čitanja napraviti iskoraci u rješavanju ključnih problema zdravstvenog sustava, ocijenio je da zakonski prijedlog nudi neke pozitivne pomake, ali nedostaje mu više odvažnosti u reformi sustava i osiguranju financijske održivosti.

Renata Sabljar Dračevac (Klub Socijaldemokrati) upitala je kako možemo pokrenuti reformu zdravstva bez da smo "podvukli crtu" i sanirali postojeće dugove, kako bi se krenulo s nove pozicije.

Velikim problemom smatra visoku cijenu rada jer dok god se to ne riješi neće se riješiti ni problemi općih bolnica.

Upozorivši kako nigdje u EU-u ne postoji pravo da se bude ravnatelj klinike, a istovremeno ima privatnu bolnicu ili polikliniku, Milan Vrkljan (Klub Za pravednu Hrvatsku) smatra da su enormne liste čekanja posljedica sukoba privatnog i javnog zdravstva.

Naglasio je da smo jedina zemlja EU-a koja ne prati ishode liječenja bolesti niti ishod učinka lijekova.

Maja Grba Bujević (Klub HDZ-a) odgovorila je da se u predloženim izmjenama rad javnog i privatnog sektora regulira tako da ravnatelj, zamjenik i predstojnici klinika, zavoda i službi ne mogu imati u vlasništvu privatnu zdravstvenu ustanovu dok obavljaju mandat.

Vezano uz liste čekanja, istaknula je da se zakonom uređuje način osiguranja medicinski prihvatljivog vremena za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.