NUKLERANA PRIJETNJA

Lieberman: Izrael ne planira bombardirati Iran

03.06.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Izrael ne kani bombardirati Iran, rekao je u srijedu izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, odbacivši nagađanja da bi židovska država mogla povesti vojnu operaciju kako bi uništila nuklearni program Islamske Republike, javljaju agencije.

"Izrael ne planira bombardirati Iran", rekao je Lieberman, koji je odrastao u bivšem Sovjetskom Savezu, na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, a prenijela je agencija France Presse.

Iranski nuklearni program "nije izraelski problem, to je problem Bliskog istoka", dodao je. "Nitko ne treba računati na nas u rješavanju tog problema", istaknuo je.

"Mi ne trebamo napadati Iran. Izrael je jaka zemlja koja se može obraniti", kazao je.

Po Liebermanovim riječima, ulazak Irana u "nuklearni klub" potaknuo bi "bjesomučnu utrku u naoružanju na čitavom Bliskom istoku", prenijeli su ruski mediji.

Mnogi su analitičari nagađali da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja, što bi moglo uzrokovati raketne protunapade iz Irana. Izrael je više puta isticao da je iranski nuklearni program prijetnja njegovu postojanju.

Liebermann se osvrnuo i na konferenciju o Bliskom istoku koja bi se trebala održati u Moskvi i istaknuo da će Izrael bojkotirati svaku konferenciju, uključujući i onu u Rusiju, ako na njima budu sudjelovali radikalni pokreti Hamas i Hezbolah.

"Nećemo sudjelovati ni na konferenciji u Washingtonu ni na onoj u Moskvi, budu li na njima sudjelovali Hamas i Hezbolah", upozorio je Lieberman na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Izrael smatra palestinski Hamas i libanonski Hezbolah terorističkim organizacijama.

Što se tiče vremena održavanja te konferencije, dodao je, "ništa nije jasnije" nakon tog posjeta Rusiji.

Izraelski ministar vanjskih poslova je, kako prenose ruski mediji, ocijenio da je "odnos ruskog vrha i društva u cjelini prema Izraelu i Židovima pozitivan i bolji nego u mnogim europskim zemljama".