PROTIV NAPADA NA ŠIJITE

Lider Al Kaide izdao smjernice za džihad

17.09.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Lider Al Kaide Ajman al Zavahiri objavio je svoje prve 'smjernice za džihad', savjetujući suzdržanost u napadima na druge muslimanske sekte i nemuslimane, kao i za započinjanje konflikata u zemljama u kojima borci mogu pronaći sigurnu bazu za propagiranje svojih ideja, prenosi Al Jazeera Balkans

Dokument, koji je objavio obavještajni servis SITE, pruža rijedak uvid u strategiju Al Kaide i njene globalne ambicije od sjeverne Afrike, preko Kavkaza, do Kašmira, izvještava Reuters, a prenosi Al Jazeera Balkans

Vojni ciljevi Al Kaide su i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, ali Zavahiri naglašava da se ne smije zanemariti ni 'dava' - misionarski rad na širenju ideja te organizacije.

Zavahiri ističe kao 'bazični princip' izbjegavanje konflikata sa zemljama bliskim SAD-u, 'osim kada je konfrontiranje s njima neizbježno', navodi agencija Tanjug.

'Neizbježna konfrontacija'

Kao zemlje u kojima su takve konfrontacije neizbježne Zavahiri je, između ostalih, naveo Afganistan, Irak, Siriju, Jemen i Somaliju.

U Pakistanu, u kojem se, prema saznanjima obavještajnih službi, Zavahiri krije, cilj Al Kaide, po njemu, treba biti stvaranje sigurnog boravišta za borce iz kojeg bi se vodila borba za uspostavljanje islamskog sustava u toj zemlji.

Zavahiri ističe potrebu da se oslabi Alžir, koji je devedesetih godina odnio pobjedu nad ekstremnim snagama, kako bi se utjecaj boraca Al Kaide proširio cijelim Magrebom i zapadnom Afrikom.

Zaštita manjina

Lider Al Kaide podržava borbu boraca protiv Rusa na Kavkazu, Indijaca u Kašmiru i Kineza u Xinjiangu.

Osim što se zalaže protiv napada na šijite, Zavahiri ističe da treba ostaviti na miru i kršćane, hinduiste i sike koji žive u muslimanskim zemljama.

Dodaje da treba poštovati živote žena i djece i suzdržavati se od napada na džamije, tržnice i skupove na kojima ima i muslimana koji nisu u sukobu s Al Kaidom.