IZBJEGLIČKA KRIZA

Libija odbila Salvinijevu ideju o izbjegličkim kampovima na svom teritoriju

25.06.2018 u 16:24

Bionic
Reading

Neće biti izbjegličkih kampova na libijskom teritoriju, rekao je zamjenik čelnika Libijskog predsjedničkog vijeća, odbivši time prijedlog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je u ponedjeljak stigao u posjet toj državi

Salvini je tijekom posjeta Libiji kazao kako je predložio uspostavu prihvatnih centara za migrante na južnim libijskim granicama što bi po njemu ublažilo pritisak i na EU i na Libiju.

Agencija Reuters napominje kako se radi o dijelu Libije u kojemu vlada bezakonje, pa nije jasno kako bi takvi centri funkcionirali.

Libija je zemlja iz koje najviše migranata kreće prema EU, odnosno Italiji nakon što je Turska zatvorila svoje granice nakon dogovora s EU 2016.

"Kategorički odbacujemo prisutnost bilo kakvih imigracijskih kampova unutar Libije. To je zabranjeno u libijskim zakonima", rekao je Ahmed Maiteeq na konferenciji za medije uz čelnika Lige Salvinija.

"Podržavamo bilo koji libijski nacionalni program koji se temelji na partnerstvu između nas i Europske unije preko Italije", dodao je Libijac.

"Libija je mnogo propatila zbog ovog mučnog pitanja, baš kao i Italija, ili više", zaključio je.

  • +10
Imigranti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Maiteeq je pozvao talijansku stranu i europske partnere na konferenciju o imigraciji zakazanu za prvu polovicu rujna. 

Salvini je zahvalio libijskoj obalnoj straži na "odličnom poslu" u spašavanju migranata i ustvrdio da su dvije države "u potpunosti složne" po pitanju imigracije prenosi Reuters. 

"Učinit ćemo sve što možemo da libijske vlasti patroliraju libijskim vodama, blokirajući miješanje nevladinih udruga koje žele zamijeniti vlade i zapravo pomažu kriminalcima i krijumčarima ljudi", naglasio je Salvini. 

"Problemi Libije trebaju se riješiti u Libiji, a ne u drugim europskim prijestolnicama", zaključio je, a piše Reuters.