RUTTE OSTAJE

Liberali pobijedili u Nizozemskoj

13.09.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Liberalna stranka premijera Marka Ruttea pobijedila je na nizozemskim parlamentarnim izborima u srijedu, pokazali su rezultati u četvrtak ujutro nakon 95 posto obrađenih glasačkih listića

Liberali, koji su u Nizozemskoj stranka desnog centra, osvojili su 41 od 150 zastupničkih mjesta u donjem domu nizozemskog parlamenta. Odmah do njih su laburisti, lijevi centar, sa 39 osvojenih mandata.

"Ostvarili smo najveću pobjedu u našoj povijesti. Po drugi put smo najjača stranka u zemlji. Već sutra krećem s prvim koracima za sastavljanje vlade", rekao je Rutte u izjavi nizozemskoj televiziji, ali nije želi otkriti kojim će strankama prvo pristupiti u pokušaju stvaranja koalicije.

"Nazvao sam maloprije Marka Ruttea i čestitao mu na pobjedi", kazao je čelnik laburista Diederik Samsom, priznajući poraz.

Socijalisti, koje se naziva tvrdom ljevicom jer se protive zajmovima prezaduženim članicama eurozone i mjerama štednje, osvojili su na trećem mjestu 15 mandata.

Manjinska vlada desnog centra premijera Ruttea pala je u travnju jer se njezin koalicijski partner, Stranka slobode (PVV), krajnja desnica, usprotivila štednji potrebnoj da se javni dug smanji ispod tri posto. PVV, kojemu je na čelu 49-godišnji populist Geert Wilders i želi da zemlja izađe iz EU i napusti zajedničku valutu euro, doživio je težak poraz i sa 24 mandata spao na svega nekoliko.

Nakon ovakvih rezultata izbora Bruxelles može biti miran. Dvije najjače stranke, liberali i laburisti, koji su u odnosu na prošle izbore dobili zajedno dvadeset mandata više, proeuropske su orijentacije, a postoji i mogućnost sklapanja velike koalicije iako liberali izlazak iz krize zagovaraju štednjom, a laburisti investicijama.