ODLAZAK PREMIJERA MIKATIJA

Libanonska vlada podnijela ostavku

22.03.2013 u 22:54

Bionic
Reading

Libanonski premijer Nadžib Mikati objavio je svoju ostavku u petak nakon što su šijitski Hezebolah i njegovi saveznici blokirali stvaranje tijela koje bi nadziralo parlamentarne izbore i suprotstavili se produženju mandata jednog višeg dužnosnika snaga sigurnosti

'Objavljujem ostavku vlade', rekao je Mikati na konferenciji za tisak u Bejrutu. Mikati je za premijera imenovan 2011. nakon što su Hezbolah i njegovi saveznici srušili vladu nacionalnog jedinstva Saada al-Haririja.

Tijekom dvije godine njegova mandata on je nastojao izolirati zemlju od građanskog rata u susjednoj Siriji koji je produbio sektaške napetosti i u Libanonu i doveo do uličnih borbi u Tripoliju.

Vlada u petak nije uspjela produžiti mandat general bojniku Ašrafu Rifiju, zapovjedniku libanonskih unutarnjih snaga sigurnosti, koji je trebao biti umirovljen idućeg mjeseca. Rifi, kao i Mikati, je sunitski musliman iz Tripolija.

Skupina Hezbolah i njeni saveznici odbili su produžiti njegov mandat a suprotstavili su se i stvaranju tijela za nadgledanje parlamentarnih izbora koji trebaju biti održani u lipnju.

Predsjednik i premijer su rekli da nisu spremni predsjedati bilo kojim sastankom vlade ako pitanje nadzornog tijela nije na dnevnom redu, rekli su ministri, što je onemogućilo sazivanje budućih sjednica vlade.