U ZNAK SJEĆANJA

Libanonom vozi 'Autobus mira'

13.04.2012 u 15:11

Bionic
Reading

'Autobus mira' počeo je u petak kružno putovanje Libanonom kako bi osnažio mir u zemlji i pomirbu u sjećanju Libanonaca, 37 godina po završetku građanskog rata koji je od 1975. do 1990. poharao zemlju s više od 150.000 žrtava i tisućama nestalih

'Autobus mira' prevozi arhive, knjige i filmove o ratu. Simbolički, on zamjenjuje autobus Ain el-Remaneh, ikonu libanonskoga građanskog rata, koji je danas izložen izgrižen hrđom, razbijenih stakla i s rupama od metaka u sjećanje na dvadesetak Palestinaca ubijenih u njemu 13. travnja 1975. Napad na taj autobus bio je okidač 15 godina dugog građanskog rata, a 'pomirba među Libanoncima moguća je samo ako se pozabavimo pitanjem kolektivnog pamćenja', rekla je Johanna Nassar, voditeljica projekta 'Autobus mira' provedenog u sklopu UN-ova programa za razvoj (UNDP).

Ljudi koji su preživjeli rat kažu da ovaj autobus s arhivskim materijalom može poučiti mlade i pokazati im 'da rat može lako izbiti u trenutku kada je za njega pripremljen teren' i da zato mladi trebaju izraditi 'oruđa kojima će se suprotstaviti' takvu scenariju.