SUKOB SE ŠIRI

Libanon napao Izrael kaćušama

08.01.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Najmanje tri projektila ispaljena iz Libanona pogodila su u četvrtak sjever Izraela, pri čemu je lakše ranjeno dvoje ljudi, javlja Reuters pozivajući se na izraelske dužnosnike

ZAGREB - Riječ je o prvom otvaranju vatre s libanonskog teritorija od 2007. Kaćuše su pale u zapadni dio Galileje, u blizini sela Nahariya i kibuca Kabri, a na izraelski se odgovor nije dugo čekalo. Izrael je odgovorio minobacačkom vatrom, a glasnogovornik izraelske vojske je kazao da je to bio 'precizan odgovor na izvor neprijateljske vatre', prenio je AFP.

O izraelskom napadu izvijestila je i libanonska televizija. Šijitska milicija Hezbollah nije se oglasila o izraelskom topničkom djelovanju. Izraelski analitičari su predvidjeli moguće uključivanje proiranske milicije u izraelsku bitku protiv Hamasa u Gazi.

CNN o napadu iz Libanona

Zapovjednik UN-ovih snaga u Libanonu pozvao je na "krajnje suzdržavanje" u Libanonu i Izraelu nakon raketnog napada na Izrael izvršenog iz južnog Libanona, rekao je glasnogovornik mirovnih snaga.

Mirovne snage u Libanonu, poznate kao UNFIL, poduzele su hitne mjere kako bi identificirale počinitelje napada i rasporedile su dodatne vojnike, rekao je glasnogovornik. Dodao je da je libanonska vojska također rasporedila dodatne snage.

U srijedu je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah izrazio spremnost za novi rat s Izraelom, zaprijetivši Izraelu još jačim odgovorom od onog iz 2006, ako židovska država, kako je rekao, usporedo s Gazom otvori novu frontu.

Glasnogovornik Hamasa u Libanonu je priopćio da Hamas nije odgovoran za napad na Izrael s libanonskog teritorija.

'Ne možemo svaliti krivnju ni na jednu palestinsku frakciju i ne znamo tko je ispalio rakete', kazao je Raafat Morra.

Izrael je pokrenuo ofenzivu na Gazu 27. prosinca. U 13 dana u toj je ofenzivi poginulo više od 600 Palestinaca.