PREDALI ZAHTJEV SABORU

LGBT zajednica: Pitajte Ustavni sud što misli o referendumu

05.11.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Predstavnica LGBT udruga Sanja Juras zatražila je jutros od Sabora da Ustavnom sudu pošalje zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku. Službeni zahtjev primila je šefica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli

O ljudskim pravima ne može se odlučivati na referendumu, većina nikada ne smije odlučivati o pravima manjine – rekla je Sanja Juras pred Saborom protiveći se raspisivanju referenduma o braku za koji je skupljeno oko 750 tisuća potpisa.

Juras je saborskom Odboru za ravnopravnost spolova predala zahtjev da se referendumsko pitanje – 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' – pošalje na ocjenu na Ustavni sud.

Predsjednica odbora Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) primila je zahtjev i rekla da će sjednicu odbora po tom pitanju sazvati početkom sljedećeg tjedna: 'Smatram da svatko u Hrvatskoj ima pravo iskoristiti maksimalno sve alate i mogućnosti. Došla sam napraviti sve što procedura dozvoljava da bi vaš zahtjev u konačnici rezultirao konačnim odgovorom Sabora u vašu korist, da Sabor uistinu i uputi zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja.'

Ako odbor i prihvati zahtjev LGBT zajednice, Sabor će na kraju morati većinom glasova odlučiti o slanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti.

Ako Ustavni sud bude razmatrao ustavnost referendumskog pitanja, to bi moglo ili odgoditi ili u potpunosti zabraniti provedbu referenduma koju je Odbor za Ustav zakazao za 1. prosinca ove godine. Ustavni sud morao bi odlučiti je li pitanje u skladu s međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i Ustavom.

Brojni intelektualci, pa i predsjednik Ivo Josipović i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić već su se po tom pitanju odredili i rekli da će na referendumu, ako se održi, glasati protiv inicijative U ime obitelji i definiranja braka u Ustavu. Inače, brak je već definiran zakonom, i to upravo onako kako inicijativa U ime obitelji želi - kao zajednica muškarca i žene.