PRITUŽBA PO HITNOM POSTUPKU

LGBT zajednica od srbijanskog ministra traži ispriku zbog napada na hrvatsku gej slikovnicu

03.05.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Beogradska organizacija Gej lezbejski info centar priopćila je u četvrtak kako je po hitnom postupku podnijela pritužbu protiv srbijanskog ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića zbog statusa na društvenim mrežama u kojem, kako su naveli, prijeti i diskriminira LGBT populaciju te zatraživši da im se ministar javno ispriča zbog 'zapaljivih izjava'

Kako javlja N1 televizija, Popović je dan ranije na svojem profilu na Twitteru napisao: 'U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji žele da nas uvjere da je u redu da 'Roko ima dvije mame, a Ana dvojicu tata.'

Gej lezbejski info centar ocijenio je sramotnim to da jedan ministar u vladi premijerke Srbije Ane Brnabić piše tako nešto, navodeći da je 'još veća' sramota što Ana Brnabić neće ništa učiniti povodom toga.

Također su priopćili da će, ukoliko premijerka Ana Brnabić povodom tog slučaja ništa ne učini, zahtijevati da joj se oduzme nagrada Duga koju je prošle godine dobila za doprinos LGBT pravima, 'jer praksa pokazuje da za godinu dana, otkako je dobila tu nagradu, apsolutno ništa nije učinila za LGBT populaciju'.

'Gej lezbejski info centar zahtijeva javnu ispriku ministra Popovića zbog ovakvih zapaljivih izjava u kojima poziva na hitno zaustavljanje i stajanje na put! Ovakvim izjavama ministar doprinosi povećanju homofobije u društvu i nasilja nad LGBT osobama', navela je ta organizacija.

Istospolne obitelji, kako su naveli, nisu realnost samo na Zapadu i Hrvatskoj, već i u Srbiji.

'Lezbijke se u Srbiji ostvaruju kao majke ili tako što imaju djecu iz prethodnih brakova ili uz pomoć banki sperme kojih ima na Zapadu. Gej muškarcima je teže da se ostvare kao očevi te mahom imaju djecu iz prethodnih brakova ili s lezbijkama putem umjetne oplodnje', dodala je ta organizacija.

Poručili su da se mora shvatiti kako društvo ide naprijed i da se želja LGBT populacije da se ostvare kao roditelji ne može ugasiti.

>>> Poznati Hrvati podržali slikovnicu koja je podigla buru

'Slikovnica o kojoj je riječ pomaže djeci koja imaju LGBT roditelje i nama je kao društvu obaveza da toj djeci olakšamo odrastanje u državi kakva je Srbija', stoji u poruci udruge.

Organizacija Da se zna također je kritizirala Popovićevu izjavu i navela da je izlišno podsjetiti da je dotičnom ministru pretpostavljena LGBT osoba te da je dio vlade koja je u svojoj donesenoj Strategiji za prevenciju i zaštitu od diskriminacije, između ostalog, kao mjere unapređenja položaja LGBT osoba označila pravo na registrirano partnerstvo te izmjenu obiteljskog i nasljednog prava.

  • +6
Beograd: Parada ponosa održana šetnjom kroz centar grada Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ta organizacija je ukazala da natalitet kao takav ne može biti ugrožen unapređenjem LGBT prava jer su i istospolni parovi sposobni i voljni zasnivati obitelji te da je zahvaljujući unapređenju zakonodavnog okvira LGBT parovima omogućeno zasnivanje obitelji, ali i da niti jedno znanstveno istraživanje ne stoji iza teze da su ovakva djeca drukčija u odnosu na djecu iz tzv. nuklearnih obitelji.

>>> 'Teško bi u Hrvatskoj prošla osoba poput Ane Brnabić'

Naveli su da se spomenuta slikovnica 'ne uvodi', već distribuira besplatno i namijenjena je djeci iz 'duginih obitelji', ali je čitaju i druga djeca.

'Ideja je da djeca mogu u knjigama prepoznati model obitelji koji je sličan njihovim i nije im cilj uvjeravanje bilo koga, ponajmanje ministra za inovacije', navela je organizacija Da se zna.

Slikovnice udruge Dugine obitelji iz Hrvatske predstavljene su prije desetak dana u Beogradu, a cilj im je jačanje društvene integracije djece koja žive u istospolnim zajednicama.