'PRIGOVOR SAVJESTI'

Nova kontroverza: Trump liječnicima vraća pravo da odbiju LGBT pacijente

18.01.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Trumpova administracija razmišlja o uvođenju novih pravila 'vjerskih sloboda' koja bi zdravstvenim radnicima omogućila odbijanje liječenja LGBT pacijenata. Tim potezom zdravstveni bi radnici zbog prigovora savjesti ubuduće mogli uskraćivati, primjerice, skrb ženama koje se odluče na pobačaj ili bilo koju drugu uslugu kojoj se moralno suprotstavljaju

Autor novog pravila je, pišu američki mediji, Roger Severino, voditelj Odjela za građanska prava pri američkom ministarstvu zdravstva, koji se već godinama protivi zaštiti građanskih prava manjinskih zajednica, a njegov prijedlog je trenutačno na razmatranju u Bijeloj kući.

Uvođenje pravila moglo bi dijelu zdravstvenih radnika omogućiti zeleno svjetlo za diskriminaciju, upozoravaju iz građanskih i LGBT udruga, dodajući kako bi istovremeno to pravilo moglo dati vjetar u leđa vjerskim zajednicama koje se protive jednakosti LGBT zajednice i pobačaju.

Valja napomenuti kako je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame poništila pravila koja je uveo njegov prethodnik George W. Bush, prema kojima su zdravstveni radnici zbog vjerskih uvjerenja mogli uskratiti zdravstvenu skrb. Ta pravila koristila su se kao opravdanje za odbijanje liječenja neplodnosti lezbijskim parovima, a zabilježen je i slučaj vozača hitne pomoći koji nije htio prevesti oboljelu transrodnu osobu u bolnicu, što je rezultiralo smrću. Pored toga, 'Bushevo pravilo' omogućilo je liječnicima i medicinskom osoblju prigovor savjesti pri liječenju osoba oboljelih od virusa HIV-a ili side.

'Na temelju vjerskih učenja, moralnog promišljanja, znanstvenih dokaza i medicinskih iskustava, mnogi smatraju kako je spol neizmjenjiva osobina', istaknuo je Severino u nedavnom izvješću svojeg konzervativnog Centra za religiju i civilno društvo, dodajući kako mnogi zdravstveni radnici, ali i porezni obveznici imaju ozbiljne primjedbe na sustav koji omogućuje operacije promjene spola.

  • +36
15. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji pod sloganom Još Hrvatska ni' propala Izvor: Pixsell / Autor: Boris Šćitar

'Severinovi napadi na LGBT zajednicu su središnji dio njegove karijere', izjavila je nakon najave o uvođenju novog - starog pravila Mara Keisling, izvršna direktorica Nacionalnog centra za transrodnu ravnopravnost, dodajući kako su tvrdnje voditelja Odjela za građanska prava pri američkom ministarstvu zdravstva neutemeljene i predstavljaju temeljno nerazumijevanje saveznih zakona o građanskim pravima, medicinskoj znanosti i stvarnosti kad je riječ o transrodnim osobama.

Odjel koji vodi Severino nedavno je započeo javnu kampanju ukidanja pružanja zdravstvene skrbi na temelju prigovora savjesti, a politički analitičari te zagovornici prava LGBT zajednica ističu kako je kontroverzni Severinov prijedlog dokaz kako Donald Trump i njegovi zagovaratelji nastavljaju otvorenu kampanju protiv LGBT zajednice, a koja je počela odmah nakon predsjedničke inauguracije, kad je prvi čovjek Amerike ulaskom u Bijelu kuću naredio uklanjanje stranice podrške LGBT zajednici koja se nalazila na službenoj stranici predsjedničkog ureda.