UOČI SPLITSKOG PRIDEA

LGBT udruge HDZ-u: Huškači, sramite se!

04.06.2014 u 19:17

Bionic
Reading

Splitska LGBT udruga Rišpet, koja ove subote prvi put samostalno organizira Split Pride, ekspresno je odgovorila lokalnom HDZ-u i njihovoj tvrdnji da je Parada 'silovanje grada' i 'diktatura manjine' te da su osobe različite spolne orijentacije same krive za svoju neravnopravnost. HDZ-ovci su pozvali da se četvrti splitski Pride zbog smanjenja troškova održi u kakvoj sportskoj dvorani, a iz Rišpeta im poručuju da je upravo takav huškački stil uzrok dodatnog trošenja državnog novca na osiguranje

'Ovakvi populistički istupi poziv su na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice, koja, uzgred budi rečeno, jednako tako plaća poreze i plaće onima koji se usuđuju govoriti o moralu dok u isto vrijeme iskorištavaju i besramno koriste nevolju drugih za svoje političke bodove. Inzistiramo na tome da se nasilje već jednom prestane podgrijavati', poziva u ime Rišpeta predsjednik udruge Ljubomir Mateljan.

'Politika nepromišljenog javnog istupanja ne uspijeva razumjeti kako je takav, huškački stil upravo izravno ili neizravno uzrok dodatnog trošenja novca iz proračuna, jer nemojmo se lagati, novac se troši ne zbog mirnog prosvjeda, što Pride i jest, već zbog onih koji bi taj događaj rado, nažalost, iskoristili za izraz svojeg negodovanja predočen kroz mržnju i nasilje', dodaje Mateljan.

Splićane je pozvao da razumiju da je jedini cilj njihovog djelovanja usmjeren potpunoj ravnopravnosti, uključujući pravo na miran prosvjed koje se 'bez osnove dovodi u pitanje', pa ih poziva da dođu na Split Pride te pokažu da u najtežim trenucima trebamo biti ujedinjeni u miru. Ljudska prava, kaže, nisu predmet političkih prepucavanja i to je za svaku moralnu osudu.

Ovogodišnja splitska Parada ponosa prva je koju organizira jedna lokalna udruga, a održat će se u subotu na uobičajenoj ruti u centru grada - s time da je središnji program zbog vrućine prebačen s Rive u Đardin. Povorku će predvoditi gradonačelnik Ivo Baldasar.

Organizatori tvrde da su radikalno smanjili sve troškove i da se većina poslova obavlja volonterski, a proteklih tjedana umjesto toga prikupljali su donacije za poplavljena područja u Slavoniji. Najveći dio od procijenjenih dva milijuna kuna troškova i ovaj put bit će potrošen na policijsko osiguranje.