LEZBIJSKA GRUPA KONTRA:

'Napad na američke vojnike u Zadru nasilje je iz mržnje, a ne prekršaj u rangu vožnje u tramvaju bez karte'

21.10.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra reagirala je na napad na dvojicu američkih vojnika u zadarskom klubu Opera i na objave da je do njega došlo nakon što su 'otvoreno pokazali da su homoseksualci'

U članku objavljenom na Zadarski.hr navedeno je da se 'traže napadači zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u domeni prekršaja, no istraga će pokazati je li u fizičkom napadu na tamnopute gej vojnike bilo elemenata zločina iz mržnje, odnosno kaznenog djela'.

'Naglašavamo da opis djela iz medija jasno upućuje da je policija trebala odmah uputiti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ili podnijeti izvješće o događaju kako bi državni odvjetnik inicirao provođenje istrage odnosno pokrenuo adekvatni kazneni postupak. Inkriminacija da bi se u ovom trenutku radilo o prekršaju, pokazuje da tijela državne vlasti nemaju namjeru adekvatno procesuirati počinitelje u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje. Prekršajni postupak zbog načela ne bis in idem može onemogućiti provođenje kaznenog postupka i sankcioniranje nasilja iz mržnje sukladno Kaznenom zakonu', navodi se u priopćenju Kontre koja upozorava na gorući problem pogrešnog kvalificiranja nasilja iz mržnje i 'tretiranja ovih posebno društveno opasnih kaznenih djela u prekršajnoj sferi poput vožnje u tramvaju bez karte'.

'Nasilje iz mržnje se većinski (ako uopće) tretira u prekršajnoj sferi, što često rezultira institucionalnim nasiljem nad žrtvom - odbacivanjem i takvih prekršajnih prijava ili sramotnim i ponižavajućim presudama prema kojima počinitelji trebaju platiti novčane kazne od 200-300 kuna ili se ispričati žrtvi. Tenutno je više takvih slučajeva u kojima žrtve traže zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava pred Europskim sudom jer zaštitu nisu dobile u Hrvatskoj', navodi Kontra.

Nasilje je, upozoravaju, ozbiljan problem u Hrvatskoj, osobito prema pripadnicima manjina i ono je unazad više godina u ozbiljnoj eskalaciji zbog neadekvatne reakcije državnih institucija. Zločini počinjeni iz mržnje posebno su opasni za društvo zbog narušavanja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava te vladavine prava, a izostanak reakcije i sankcioniranja takvih slučajeva od strane nadležnih institucija rezultira negativnom porukom žrtvama i počiniteljima takvih djela, ali i društvu općenito.

'Trebamo li podsjećati vlast da ima odgovornost jednako štititi sve građane i građanke od nasilja i da je njen zadatak boriti se protiv mržnje i predrasuda koje dovode do viktimizacije', poručuju iz Kontre koja od policije traži da hitno pronađe i privede sve počinitelje napada na američke vojnike zbog njihove spolne orijentacije.

Od policije, odnosno Općinskog državnog odvjetništva traže da pokrenu kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama. Od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa traže da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba i poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj, a od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da prati postupak.

Traže i donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama te uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove na ovu temu.

'Budući da se u ovom slučaju radi o američkim vojnicima, također apeliramo na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država da prate ovaj postupak i pruže adekvatnu podršku žrtvama nasilja iz mržnje', upozorava u priopćenju Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra.