PLANOVI ZA SABOR

Lesar želi raspravu o referendumu o referendumu

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 03.01.2012 14:50
  • Objavljeno 03.01.2012 u 13:07
Dragutin Lesar i Branko Vukšić

Dragutin Lesar i Branko Vukšić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek, Davor Pongračić

Ako je suditi prema današnjoj sjednici Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, vladajućoj većini neće biti nimalo lako kada krajem ovog mjeseca započne prva redovna sjednica Sabora u novom sazivu. O tome što planiraju, progovorio je predsjednik stranke Dragutin Lesar

'Nas 22. siječnja očekuje referendum o članstvu u Europskoj uniji. Podsjećam da je prethodna Vlada sa sindikatima potpisala sporazum prema kojem bi se na isti dan trebao raspisati i referendum na kojem će građani odlučivati tome koliki je broj birača potreban za raspisivanje referenduma. Očito da gospođa Kosor to nije prenijela novoj Vladi, ali i da nova vladajuća većina to želi izbjeći. Stoga ćemo tražiti da se o tome raspravlja u Saboru', kazao je Lesar za tportal nakon sjednice Kluba zastupnika Hrvatskih laburista.

Lesar nam je najavio i neke zakonske prijedloge koje će Laburisti predložiti za dnevni red nove sjednice Sabora. Jedan od njih će biti i izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju, koji bi se trebao uskladiti s mirovinskim zakonom. Naime, zbog novih propisa, nezaposlene žene sa 55 godina, odnosno muškarci sa 60 godina, koji se nalaze pred mirovinom, u 'prijelaznom roku', zakinuti su za naknadu za nezaposlene, o čemu je Lesar govorio još početkom godine

Laburisti će predložiti i promjene u domeni Porezne uprave, koje su i uoči izbora definirali u 10 točaka svog parlamentarnog djelovanja. Naime, laburisti će tražiti da se reorganizira i redefinira rad Porezne uprave i da je se obveže da prati razmjer porasta vrijednosti imovine poreznog obveznika i prethodno plaćenog poreza. Drugim riječima, u stranci smatraju da se za svaku fizičku ili pravnu osobu treba utvrditi koliki su joj prihodi i koliki je porez platila u nekom razdoblju te to usporediti s imovinu kojom raspolaže. Ako su ti podaci su nerazmjeru, onda imovinu 'koja je viška', treba oduzeti kao nezakonito stečenu, smatraju Laburisti.

Lesar
nam je kazao da će na dnevni red Sabora staviti i prijedlog prema kojem bi neoporezivi dio plaće iznosio 2.800 kuna, ali i kako će tražiti da se na dnevni red ponovno uvrsti Prijedlog zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika.

Iako su se u predizbornoj kampanji Laburisti zalagali za reviziju ugovora s Vatikanom, o tome na današnjem sastanku nije bilo riječi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi