NOVI REFERENDUM O EU-U

Lesar: Drago mi je da me Milanović prati

19.10.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Oporbeni prvaci jedinstveni su u kritici premijera Zorana Milanovića, ali nejedinstveni u stavu prema njegovoj najavi da bi se hrvatski građani trebali izjasniti na nekom obliku referenduma o promjenama postojećih pravila u Europskoj uniji 'koje nemaju velike veze s onim što je Hrvatska potpisala prije godinu dana i što, kada smo izlazili na referendum, uopće nismo imali pred očima'

Naime, premijer je poručio iz Bruxellesa da smo mi 'potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo i o tome će se hrvatska javnost, politika, ukupna zajednica građana morati očitovati i o tome moramo informirati ljude'. 'To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca', kazao je Zoran Milanović.

Najviše zabrinjava prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel koja traži da Europska unija ima pravo veta na proračune zemalja članica. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da premijer Milanović predjudicira i govori o stvarima koje su još uvijek daleko od odluke i nisu naš posao kao promatrača. On predlaže da se bavimo konkretnim zadacima koji su pred nama, a to je dovršetak procesa ulaska u EU. 'Prijedlog Angele Merkel tek treba ući u proceduru i rasprave. Tko zna tko će to prihvatiti, a tko neće i što će Europa odlučiti za godinu-dvije po tom pitanju', mišljenja je Karamarko.

Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a
i promatrač te stranke u Europskom parlamentu, kaže da će opet ispasti da lamentira i laprda, ali premijerovu izjavu iz Bruxellesa vidi u funkciji onoga za što on optužuje Davora Stiera i druge – potkopavanje hrvatskog ulaska u EU. Smatra da je riječ o neopreznoj izjavi. 'Ako su uvjeti ulaska u EU značajno promijenjeni, onda nismo ni mi ovce za šišanje, ali o tome treba pokrenuti široku javnu raspravu, upoznati s novim okolnostima politički establištment pa širu javnost ili se obratiti građanima putem javnog medija, a ne slati poruke s nogu iz Bruxellesa', smatra Grubišić.

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Leasar
kaže da o problematici referenduma i Europske unije govorio još prije tjedan dana u Dnevniku HRT-a i drago mu je što ga je gledao premijer, ali mu nije drago što kasni toliko dugo za njim. 'Nakon Barrosove najave o stvaranju Sjedinjenih Država Europe koje će zahtijevati i novi ugovor s velikim U o funkcioniranju, postavlja se pitanje hoće li ga politička elita sama verificirati ili će ga dati građanima na referendum', kazao je Lesar.  On objašnjava da se u demokratskim državama odluke o takvim stvarima donose na referendumima, 'sjetimo se samo kako je Europski ustav 2005. godine pao na referendumima u Nizozemskoj i Francuskoj', i zato je predložio u Saboru da se omogući lakše raspisivanje referenduma sa sadašnjih 400 na 200 tisuća potrebnih potpisa. 'Pohvaljujem premijera što je gledao Dnevnik HTV-a i moju izjavu', završio je Lesar.