ALFA GENERACIJA

Lektira za 21. stoljeće

05.03.2011 u 19:38

Bionic
Reading

Najbolji odmor od ludila interneta i prečesto gomile nevažnih informacija odvija se uz stare dobre knjige, bez obzira na to nalaze li se na digitalnom čitaču, tabletu ili papiru. Stoga smo za inspiraciju i snalaženje izabrali nekolicinu uradaka vezanih uz znanje i učenje kroz neobično 21. stoljeće. Kako i doliči epohi - interdisciplinarnost na prvom mjestu

Analiza sociologa

Djela koja dolaze s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar najvjerojatnije nećemo vidjeti na kiosku pokraj bestselera raznih kvazipjevačica. Ipak, u 'retoričkoj buci' političkog prepucavanja o sutrašnjici upravo su ozbiljne znanstvene analize građa koja treba biti temelj odluka. Peračkovićevo istraživanje odnosi se na analizu promjena hrvatskog tržišta rada kroz posljednjih četrdesetak godina i utvrđivanje tendencije budućeg razvoja. Intrigantno pitanje koje se nameće nakon čitanja jest imaju li uopće smisla opće gimnazije i smjerovi za varioce, kada nam je sudbina - konobarska.

Ostaje tek izazov budućim istraživačima da istražuju dalje promjene u podjeli rada čiji ishod može ići u dva smjera: prema proklamiranom društvu znanja ili prema statusu jeftinih sluga na periferiji.

Nakladnik: Alinea (2010.)

Praksa psihologa

Darovito je, što ću sa sobom?
Jasna Cvetković-Lay

Genijalni pojedinci stoljećima pokreću svijet i pomiču granicu mogućeg. Kako nastava u otužnim učionicama sa 30 učenika nije previše poticajna, prepoznavanje i ispravno tretiranje darovite djece nužan je i izrazito odgovoran zadatak. Cvetković-Lay pripada redu najstručnijih domaćih ličnosti u radu s darovitima, iskustvo čega je pretočila u niz knjiga s analizama, savjetima i vježbama. Činjenica da se većina darovite djece zbog neadekvatnog tretiranja utopi u mediokritetstvu zvoni na uzbunu. Facebook je lako koristiti, ali ga stvoriti mogu samo daroviti klinci.  

Kako pomoći da usamljeni trkači na duge staze stignu do svog cilja ne izgubivši negdje usput upravo ono najbolje u sebi?

Nakladnik: Alinea (2010.) 

Savjet novinara

Pod pritiskom
Carl Honoré

Sve što ste pročitali o gornjoj knjizi sada zaboravite. Šalim se, naravno iako Honoré doista dovodi u pitanje postupke tzv. hiperroditelja, ambicioznih majki i očeva koji djetetu puštaju Mozarta dok je još u maternici jer su pročitali da će tako postati glazbeni genijalac! 'Pod pritiskom' je  također i vješto ispričana pripovijest o utjecaju televizije, videoigrica, supermarketa, računala... na odrastanje djece, ali ne na isprazan moralizatorski način, već slikovito i argumentirano. Honoré je autor još slavnijeg bestselera 'Pohvala sporosti', pa nas te dvije knjige s pravom upozoravaju da u hiperbrzom 21. stoljeću ponekad moramo i skinuti papučicu s gasa.

Formalno obrzovanje može pričekati. Slobodna igra je bitan sastojak ranog djetinjstva. Učiti se može na razne načine. 

Nakladnik: Algoritam (2009.)

Teze literarne teoretičarke

U obranu čitanja 
Meta Grosman

Djeca ništa više ne čitaju, vlada kultura nepismenih, sve su krivi ti prokleti kompjutori, samo su neki od glasova koji se već godinama mogu čuti pri 'analizama' čitateljskih navika novih generacija. A tek smo na početku radikalnijih promjena! Grosman se hvata u koštac s takvim opažanjima, te istražuje poziciju čitatelja i knjiga u 21. stoljeću donoseći kroz upadljiv stil značajan broj intrigantnih podataka i prijedloga za rad s učenicima. Za dolazak do odgovora hoće li 'nacija klikača', doista uništiti 'naciju čitača' potrebno je pažljivo proći 300 stranica. Tek onda prosudite isplati li se i dalje čitati.   

Čini se mnogo smislenijim boriti se protiv predviđene prijetnje pitanjem kako čitanje tradicionalnih tekstova ponuditi kao ugodan i zanimljiv doživljaj.

Nakladnik: Algoritam (2010.)

Promišljanje filozofa

Filozofija dosade
Lars Fr. H. Svendsen

Baveći se problemima dosade, straha, mode i zla Svendsen pripada filozofima s jako dobrim osjećajem za suvremene probleme i fenomene. Dosada ubija velikane, izaziva depresiju, povlači prema inertnosti (...), pa Svendsen ulazi u bogatu filozofsku tradiciju i promišlja razloge dosađivanja i radikalne posljedice koje iz nje izlaze. Kao što je zamijetio i Honoré, materijalna strana dječjih potreba je maksimalno zadovoljena, ali pitanje dosade i usko vezane motivacije za učenje nameće se kao jedan od većih izazova.

Dosada je privilegija modernog čovjeka. Dok postoji osnova za vjerovanje da je količina sreće i ljutnje bila relativno konstantna tijekom povijesti, izgleda da se količina dosade dramatično povećala.

Nakladnik: TIM Press (2010.)

Vizija ekonomista

Hrvatska 2020.
Velimir Srića

O Velimiru Srići, pogotovo u vrijeme njegova političkog angažmana, vladaju podvojena mišljenja. Bez obzira na to, riječ je o autoru koji još od osamdesetih u kontinuitetu promovira konstantno prilagođavanje brzo mijenjajućem svijetu i promišljanje vizija koje nadilaze sadašnjost. U ovoj knjizi zamišljena je Hrvatska za desetak godina kao sjedište relevantnih informatičkih poduzeća, europski turistički lider, predvodnik upotrebe obnovljivih izvora energije, dom nobelovaca... No ništa neće biti moguće bez stalno prisutne premise cijele knjige - ulaganja i transformacije obrazovanja. Vrijeme brzo prolazi...

Uz ovakvu viziju idu ideje stvaranja, otoka znanja, kao i metafore poput one 'poklonimo otok Billu Gatesu', odnosno dovedimo svjetske centre znanja u naš sunčani pojas.

Nakladnik: Profil (2011.)