UBOJICA TITANICA

Ledenjak na Grenlandu učetverostručio brzinu!

06.02.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Ledenjak Jakobshavn na Grenlandu, koji je vjerojatno stvorio santu koja je potopila Titanic, učetverostručio je svoju brzinu od 1990-ih, tako da je danas najbrži na svijetu

Prema novoj studiji predstavljenoj u časopisu The Cryosphere Journal, snimke njemačkih satelita TerraSAR-X pokazuju da se ledenjak danas kreće brzinom većom od 17 km godišnje, odnosno oko 46 metara na dan.

'Vidimo da su ljetne brzine glečera, koji se smatra najbržim na Grenlandu, sada najmanje četiri puta veće nego što su bile 1990-ih', rekao je Ian Joughin iz Centra za polarne znanosti na Sveučilištu Washington u Seattleu.

Zabilježeno ubrzavanje kretanja ledenjaka podrazumijeva da se ubrzava i podizanje razina mora. Ledeni pokrov Grenlanda posljednjih godina otapa se rekordno brzo, a kada cijeli nestane, razine mora podići će se za oko šest metara.

'Znamo da je samo taj ledenjak od 2000. do 2010. podigao razine mora za milimetar. Zbog povećane brzine sljedećeg desetljeća pridonijet će tome još malo više', rekao je dr. Joughin.

Kako se arktičko područje zagrijava, točka u kojoj se sante leda odvajaju od ledenjaka povlači se sve dublje u unutrašnjost kopna. U 2012. i 2013. fronta se povukla za cijeli kilometar u odnosu na prijašnja ljeta.

U svojem radu stručnjaci ističu da je Jakobshavn nestabilan, što znači da će se povlačenje fronte u budućnosti nastaviti. Do kraja stoljeća cijepanje bi se moglo odvijati čak 50 kilometara uzvodno u odnosu na današnju frontu.