DEEP FAKE

Lažni Putin naredio evakuaciju, stiže upozorenje: Posljedice mogu biti katastrofalne!

06.06.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je hitna objava predsjednika Vladimira Putina, emitirana na više radijskih i televizijskih postaja u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, bila deepfake koji su stvorili hakeri

Umjetno generirani glas ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao se čuti u obraćanju u kojem je govorio da je u ruskim regijama Belgorod, Voronjež i Rostov proglašeno 'izvanredno stanje' zbog očekivanih napada ukrajinskih snaga. Lažni Putin također je rekao stanovnicima područja da se evakuiraju iz svojih domova kako bi potražili sklonište u sigurnijim dijelovima Rusije.

Radio Mir, jedna od hakiranih postaja, izvijestio je da je incident trajao otprilike 40 minuta. U međuvremenu su se društvenim mrežama počeli širiti isječci televizijskog prijenosa Putinova deepfake videa. Nitko - uključujući dužnosnike iz Ukrajine - nije preuzeo odgovornost za hakiranje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je nakon što je objava emitirana da je proglašenje izvanrednog stanja djelo hakera.

Stručnjak za podatke Arsenij Kahalin — koji često piše o umjetnoj inteligenciji (AI) — tvitao je da bi hakiranje moglo biti 'prva upotreba deepfakea u stvarnom ratu kao oružja'.

Međutim akteri koji naizgled rade u ime Rusije, ili barem simpatiziraju Putinov rat, stvorili su deepfake ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tijekom prvih tjedana invazije u veljači 2022.

U tom manipuliranom videu Zelenski je naizgled pozivao vojnike da polože oružje i predaju se Rusiji. Snimka je demantirana, ali je određeno vrijeme kružila društvenim mrežama prije nego što je uklonjena.

'Lažne objave koje navodno dolaze od stvarnih osoba sve su veći rizik u svijetu pod utjecajem umjetne inteligencije', rekao je pukovnik Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac i planer NATO-a, za Politico Europe o Putinovu deepfakeu.

'U ratnoj propagandi deepfake isporučen na uvjerljiv način za vojni ili politički učinak predstavlja oružje koje se očekuje, ali ipak može biti itekako uvjerljiv.'

'Pretpostavljam da je ovo nova norma. Prije nekoliko tjedana lažna fotografija bombardiranja Pentagona, koja je postala viralna na Twitteru, uzrokovala je pad burze za pola trilijuna dolara prije nego što se oporavila', rekao je Hany Farid, profesor na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley i stručnjak za forenziku digitalnih medija za Newsweek.

'Ne mislim da bi itko trebao biti iznenađen da kada izgradimo i implementiramo alate za manipuliranje stvarnošću, uz postojeće mehanizme isporuke preko TV-a/radija/interneta, koji trenutno mogu doseći milijarde, razni akteri će zloupotrijebiti ovu tehnologiju', smatra Farid te navodi da regulatori nisu uspjeli smisliti kako postaviti odgovarajuće zaštitne ograde u tehnološki sektor, a Silicijska dolina i dalje se brzo kreće i 'melje stvari'.

Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je Newsweeku da smatra da incident u ponedjeljak u ruskim pograničnim regijama pokazuje rastuće disidentstvo protiv ruskog vođe.

'Navodni Putinovi deepfakeovi indikativni su za činjenicu da se u Rusiji sada odvija partizanski rat', rekao je Smart. 'Situacija je izvan kontrole: Putin više ne kontrolira teritorij Rusije, domaće prilike, pa čak ni ono što se pojavljuje na TV-u.'