FEDERALNI USTROJ

Lavrov nudi rješenje koje će potaknuti pregovore o Ukrajini

30.03.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u nedjelju Zapad da podupre rješenje po kojemu bi ruskojezična područja u Ukrajini dobila veće ovlasti u okviru federalnog ustroja

'Ako su naši partneri voljni, Rusija, Sjedinjene Države i Europska unija mogli bi sastaviti skupinu potpore Ukrajini i uputiti zajednički poziv sadašnjim vlastima u Kijevu', rekao je ruski ministar u razgovoru objavljenom na javnoj televizijskoj mreži Pervij kanal.

Taj bi korak mogao potaknuti pregovore u kojima će sudjelovati 'sve političke snage u Ukrajini bez iznimke, naravno, isključujući naoružane ekstremiste' i omogućio bi donošenje novog ustava u koji bi se unijela odredba o 'federalnom ustroju' s više autonomije za pokrajine.

Razgovor snimljen u petak objavljen je uoči nedjeljnog susreta Lavrova i američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je organiziran u Parizu.

Rusija zagovara veću autonomiju ukrajinskih pokrajina, budući da na istoku zemlje i na Krimu živi više milijuna stanovnika koji govore ruski.

Federalni ustroj bi 'štitio prava onih koji žive u Ukrajini, a napose ruskog stanovništva koje je za nas važno', istaknuo je Lavrov.

Ministar je ipak priznao da prvi razgovori s privremenim ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Andrijom Deščicom nisu urodili dogovorom u svezi s ruskim planom federalizacije.

U drugom razgovoru objavljenom u subotu Lavrov je istaknuo da Rusija 'nipošto ne kani' slati svoje vojnike na ukrajinski teritorij.