tibet

Lavina usmrtila dvoje penjača na Shishapangmu

09.10.2023 u 08:01

Bionic
Reading

Lavine su usmrtile Amerikanku i Nepalca, a još dvoje penjača vodi se kao nestalo visoko na padinama tibetanske planine Shishapangme, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua

Shishapangma, nešto viša od 8.000 metara, 14. je najviši vrh na svijetu i penjači je smatraju jednom od lakših planina te visine. Dvije lavine pogodile su njezine padine na nadmorskoj visini od 7600 i 8000 metara u subotu, usmrtivši američku penjačicu Annu Gutu i nepalskog vodiča Mingmara Sherpu, izvijestila je u nedjelju Xinhua.

Druga američka penjačica Gina Marie Rzucidlo i njezin nepalski vodič Tenjen Sherpa vode se kao nestali, dodaje se. Tenjen Sherpa bio je vodič Norvežanki Kristin Harila kada su osvojili K2 u Pakistanu u srpnju i postali najbrži penjači na svijetu koji su se uspeli na svih 14 vrhova viših od 8000 metara.

Ukupno 52 penjača su se kretala prema vrhu u vrijeme lavina, među njima iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Rumunjske, Albanije, Italije, Japana i Pakistana. Sve penjačke aktivnosti na Shishapangmi obustavljene su zbog nestabilnih snježnih uvjeta.