DONACIJA OSJEČKIM MALIŠANIMA

Laptopi dobiveni od Grada prodaju se u oglasniku

Bionic
Reading

Laptopi podijeljeni petašima mogli bi otići u bescjenje jer pri osmišljavanju i realizaciji projekta nije predviđen mehanizam kojim bi se zabranilo da građani prodaju laptope za koje je iz gradske blagajne potrošeno 3,6 milijuna kun

Internetom već kruže ponude za kupnju prijenosnih računala, a nude se iznosi od 1.500 do 2.000 kuna. Nema sumnje kako je riječ o malom iznosu za računalo približne vrijednosti 4.000 kuna, ali sigurno će se naći i besramnih sugrađana koji su spremni prodati djetetovo računalo za koju tisućicu, piše Glas Slavonije

'Zar se pokušaj informatičkog opismenjavanja treba pretvoriti u tržnicu i cjenkanje za prodaju poklonjenog računala? Jednostavno ne mogu vjerovat da nije osmišljen način za sprječavanje prodaje tih računala jer ona definitivno nisu poklonjena djeci kako bi se prodavalo nego da bi ih djeca koristila za učenje', jedan je od razumnih komentara na "nemoralne" ponude onih koji se žele što jeftinije dokopati prijenosnog računala.

Da nije osmišljen način za zaštitu računala od prodaje potvrđuje i Biljana Borzan, idejni tvorac projekta. Prema njenim riječima, ne treba čuditi što projekt koji je u samim začecima ima određene nedostatke, a bitno je da pozitivne strane podjele laptopa nadmašuju negativne.

'Za svako novorođeno dijete Grad isplaćuje 4.000 kuna, a ne možemo kontrolirati na što je taj novac potrošen i gdje je završio. Možda je potrošen na pelene i dječju hranu, a možda je novac završio u birtiji. Podjela laptopa je tek u začecima i radimo na otklanjanju nedostataka pa ćemo razmisliti i o načinu da ih osiguramo od prodaje.

Nadam se da prodaja, koje će zasigurno biti, neće poprimiti masovne razmjere, a besramnih roditelja uvijek će biti”, kaže Borzan te dodaje da je za još jednu garnituru laptopa za petaše novac već osiguran, a nada se kako u budućnosti, tko god bio na vlasti, nitko neće imati hrabrosti za ukidanje tog projekta.

Svi laptopi obilježeni su serijskim brojevima, a upravo tim brojevima moglo se osigurati da laptopi neće mijenjati vlasnike. Pri podjeli učeničkih knjižica mogla se uvesti kontrola laptopa i serijskih brojeva te sankcionirati učenike koji darovani laptop više nemaju. No, na to se trebalo ranije misliti kako bi potpis roditelja jamčio da laptop neće biti prodan, a za prvih 1.220 podijeljenih laptopa je kasno pa će dio njih promijeniti vlasnika za cijenu znatno ispod tržišne.