U POSJETU RODITELJIMA

Lani kroz zatvore prošlo 6.273 djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.12.2013 16:27
  • Objavljeno 12.12.2013 u 16:27

UNICEF-ove igračke za zatvore

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Igračkama, slikovnicama, bojankama, društvenim igrama, namještajem i drugom opremom koju je donirao UNICEF opremljene su prostorije za susrete djece s roditeljima u 21 zatvoru i kaznionici u Hrvatskoj. Donacija vrijedna 142.000 kuna rezultat je suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a na prilagođavanju zatvorskih prostora što kvalitetnijem boravku djece za vrijeme posjeta roditeljima na odsluženju kazne

Na konferenciji za novinare u zagrebačkom zatvoru zamjenici ministra pravosuđa Sandri Artuković Kunšt donaciju je, u prisutnosti pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić simbolično uručila predstojnica Ureda UNICEF-a, v. d. Đurđica Ivković.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa tijekom 2012. na izdržavanju kazne odnosno odgojne mjere bilo je 1.205 očeva koji imaju 2.197 malodobne djece te 69 majki s 141 malodobnim djetetom. Tijekom 2012. zabilježena su 6.273 posjeta malodobne djece 1.901 zatvoreniku te 635 posjeta malodobne djece 280 zatvorenica. Istraživanja pokazuju da djeca puno spremnije posjećuju roditelja u zatvoru ako postoji poseban prostor za djecu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je da zatvori i kaznionice ne smiju biti prostor u kojima će se djeca zatvorenika osjećati nelagodno. 'Djeca nisu ništa kriva i moramo učiniti sve što možemo da ne trpe dodatno zbog svojih roditelja. Moraju im se osigurati kontakti s roditeljima, ali i spriječiti traume pri posjetima. Zahvalni smo na svakoj pomoći zatvorskom sustavu, a osobito ovoj koja pomaže najmlađima.'

'Traumatizirana i stigmatizirana, djeca roditelja lišenih slobode ne smiju plaćati danak za njihova djela i unatoč odvojenosti ne smije im se uskratiti roditeljska ljubav i briga kada je to u interesu djeteta. Naša je dužnost svakome djetetu osigurati poticajno odrastanje, bez obzira na obiteljske okolnosti iz kojih dolazi. Znajući koliko je djeci roditelja lišenih slobode teško u životu i koliko u odnosu na drugu djecu mogu imati poteškoća u školi i u okruženju koje ih ne razumije i ne prihvaća, nastojali smo njihove posjete roditeljima učiniti humanijim i toplijim', istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, v. d. Đurđica Ivković. Dodala je kako će se suradnja UNICEF-a i Ministarstva pravosuđa nastaviti edukacijom stručnjaka u pravosudnom sustavu koji rade s djecom žrtvama i svjedocima.

'Boravak roditelja u zatvoru utječe na dijete i njegov razvoj. To razdoblje odrastanja dužni smo im olakšati pružanjem podrške djeci i roditeljima i prilagodbom sustava djeci kako ne bismo u budućnosti plaćali cijenu propusta. Humaniziranje prostora u kojima se djeca i roditelji susreću i mogu održavati i izgrađivati svoj odnos jedan je od načina podrške za koji se zalažemo od 2006., a to je i standard razvijenih zemalja Unije', poručila je Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Jelavić je dodala da su susreti s djecom korisni i roditeljima na odsluženju kazne jer tako zadržavaju vezu s najužom obitelji i olakšana im je rehabilitacija i socijalizacija nakon izlaska iz zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi