reagiranje hrasta

'Ladislav Ilčić nije rekao da nacionalne manjine provode teror nad većinskim narodom'

20.03.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Na Hininu vijest koja je pod naslovom "Ilčić: Nudimo rješenje pitanja nacionalnih manjina koje provode teror nad većinskim narodom" objavljena na tportalu 7. ožujka, reagirali su iz stranke Hrast

Priopćenje na Hininu vijest objavljenu u članku "Ilčić: Nudimo rješenje pitanja nacionalnih manjina koje provode teror nad većinskim narodom", koji je poslala stranka Hrast donosimo u cijelosti:

"Ladislav Ilčić nije rekao da nacionalne manjine provode teror nad većinskim narodom. Predstavio je programsku smjernicu iz koje je jasno da je etnički identitet nešto važno i nešto što treba razvijati. Hrvatski suverenisti bit će prvi koji će poticati razvoj tradicije, jezika, folklora i kulture svake etničke zajednice.

Također, rekao je da je i državljanstvo nešto važno, odnosno da bi svaki hrvatski državljanin trebao biti zainteresiran za napredak hrvatske države. Između ta dva pojma – etničkog identiteta i državljanstva postoji i pojam nacionalnost, pri čemu postoje dva koncepta shvaćanja nacionalnosti. Jedan je onaj francuski, u kojem je nacionalnost vezana politički, odnosno uz državljanstvo, pa je svaki francuski državljanin ujedno po nacionalnosti Francuz, i drugi koncept u kojem je nacionalnost vezana za etničku i kulturnu dimenziju.

Hrvatski suverenisti smatraju da u Hrvatskoj imamo shizofrenu situaciju, u kojem je nacionalnost vezana za etničko-kulturnu dimenziju a istovremeno ima toliki politički utjecaj da nacionalne manjine određuju hrvatsku vladu. To rješenje očito nije dobro jer umjesto da osigurava ravnopravnost, potiče nesnošljivost. Sa sadašnjom situacijom nisu zadovoljni ni predstavnici manjina.

Zato Hrvatski suverenisti pozivaju sve da se odreknu starih i očito neučinkovitih rješenja, te da budu otvoreni za nova rješenja koja njeguju etnički i kulturni identitet a istovremeno osiguravaju političku ravnopravnost svih hrvatskih državljana."