RUDD PREMIJER DO IZBORA

Laburisti smijenili australsku premijerku Juliu Gillard

26.06.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Australska vladajuća Laburistička stranka izabrala je u srijedu za premijera svog bivšeg čelnika Kevina Rudda i tako se odrekla aktualne premijerke Julie Gillard, u dramatičnom potezu kojemu je cilj izbjeći katastrofalan poraz na izborima koji bi se trebali održati u iduća tri mjeseca

Povratak Rudda mogao bi značiti da će Australci na izbore izaći u kolovozu, a ne prema planu 14. rujna kako bi se kapitalizirala njegova velika popularnost među biračima.

Rudd, bivši diplomat koji govori mandarinski, pobijedio je na stranačkim izborima osvojivši 57 posto glasova, dok je Gillard dobila 45 posto. Gillard je obećala da će u slučaju poraza napustiti politiku.

Promjena stranačkog vodstva uslijedila je nakon niza anketa koje su pokazale da bi manjinska vlada na čelu s Gillard mogla izgubiti do 35 mandata na nadolazećim izborima, što bi konzervativnoj oporbi omogućilo uvjerljivu većinu u parlamentu sa 150 zastupnika.

Ankete su također pokazale da je Rudd popularniji među biračima i da bi njegov povratak na mjesto premijera, koje je u lipnju 2010. izgubio od Gillard, moglo ublažiti izborni poraz laburista.