presuda u odsutnosti

Kutle oslobođen optužbe za aferu "Dubrovačka banka"

02.07.2019 u 13:30

Bionic
Reading

Poduzetnik Miroslav Kutle, koji se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem skriva u Bosni i Hercegovini, na Županijskom sudu u Dubrovniku u odsutnosti je u lipnju nepravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u tzv. aferi Dubrovačka banka, potvrdili su na tom sudu.

Kutle je bio optužen da je 1997. godine iz kredita austrijske Giro Credit banke, koji je odobren Globus Holdingu, nagovaranjem direktora te tvrtke Ivana Majića, sebi priskrbio 5,1 milijuna dolara i podmirio osobni kredit.

Pritom je, tvrdilo je tužiteljstvo, sve dogovoreno po Kutlinu nagovoru s vlasnikom tvrtke Centra GmbH iz Stuttgarta Milanom Cesarcem te tadašnjim predsjednikom Uprave Dubrovačke banke Nevenom Baračem.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Zoran Čengija, nakon pregleda sve dokumentacije i ispitivanja Cesarca i Majića donijelo je zaključak kako nema dokaza za tvrdnje tužilaštva.

Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju "Gradski podrum".

Tada se doznalo da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo, no ta ga je država odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No, hrvatsko državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, "zadržava pravo izvršenja navedene presude".

Jedan od najpoznatijih hrvatskih "tajkuna" bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih tvrtki, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.