AUTOHTONE SORTE

Kutina je domaćin 30. Festivala vina - MoslaVina

25.05.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Kutina je domaćin dvodnevnog, 30. Festivala vina – MoslaVina Kutina 2024. i izložbe vina izvornih hrvatskih sorti, posebno autohtone sorte Moslavine, škrleta

Tom manifestacijom želi se dodatno promovirati moslavačke vinare i autohtone sorte vina, jačati suradnju unutar regije i umrežiti turističke dionike kako bi se ponudili inovativni turistički sadržaji. Festival, koji se održava 24. i 25. svibnja, organizira Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine 'Lujo Miklaužić'.

Festival je ujedno i jubilarna, 30. izložba vina Hrvatske i izvornih sorti. Ovogodišnji dobitnici plaketa i nagrada su Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Fakin, Vlado Mikulčić. Šampion izložbe je Vina Glavica. Na Festivalu su za posjetitelje organizirana stručna predavanja, prezentacije te kulturno–zabavni i gastronomski sadržaji.

 Škrlet je prva sorta na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo vrlo kvalitetan sadni materijal. Na tom  projektu, koji je trajao preko 15 godina, radili su stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj.

sve osim nogometa