PLENKOVIĆ:

'Želimo pobijediti na predsjedničkim izborima da ispravimo Milanovićevu sramotu'

25.05.2024 u 13:11

Bionic
Reading

'Vlada funkcionira normalno, a imali smo i dvije sjednice', rekao je premijer Andrej Plenković novinarima odgovarajući na pitanja o potencijalnim problemima u koaliciji s DP-om zbog mogućeg imenovanja Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Plenković je to izjavio odgovarajući na upit hoće li HDZ podržati Milorada Pupovca za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava. 'Sabor sada ima pauzu i koliko razumijem, ovdje je došlo do određene odgode glasanja o imenovanju, ne samo ovog odbora, nego i nekih drugih. Neki dan je, recimo, zbog oporbenih nesuglasica bilo glasanje o predsjedniku i potpredsjednicima Sabora, pa oporbeni nisu izabrani. Nisam primijetio da je bilo nekog posebnog interesa', kazao je Plenković.

Naglasio je da 'gubitnici na izborima' imaju dva teška politička poraza te predložio da nakon europskih izbora, 9. lipnja fokus bude na 'teško poraženim oporbenim strankama' i njihovim međusobnim previranjima.

'Prvo smo imali bizarnu kampanju u kojoj je Milanović teško kršio Ustav, SDP i druge stranke koje su ga podržale da bude kvazi kandidat za premijera su pristale na to kršenje, suodgovorne su za to i moraju platiti političku cijenu tako da još četiri godine budu u oporbi i osvijeste se o tome kako su učinili krupnu demokratsku grešku u ovih nekoliko mjeseci iza nas', rekao je premijer.

Još se nije razgovaralo o kandidatu za predsjednika države

'Što se tiče parlamentarne većine i Vlade, ako smo nešto dokazali u proteklih osam godina, to je da znamo koliko nam je važna politička stabilnost. Nju ćemo čuvati, sačuvati, ona pridonosi ekonomskom razvoju Hrvatske i ostvarenju strateških ciljeva', dodao je.

Novinare je zanimalo i tko će biti kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima, a Plenković je rekao da se o tome još nije razgovaralo.

'Mi ćemo učiniti sve što možemo da pobijedimo na predsjedničkim izborima, da ispravimo ovu sramotu koju je napravio Milanović u pogledu štete za reputaciju institucije predsjednika, kršenje Ustava, negiranje upozorenja Ustavnog suda, zlorabljenje uloge predsjednika svih mogućih tura po Hrvatskoj, nedostataka hrabrosti da stvarno da ostavku da bude pravi kandidat, a ne kvazi kandidat', istaknuo je.

Kad je riječ o izboru veleposlanika, premijer je rekao da je on za dogovor, a da je Milanović taj koji ga ne poštuje. 'Ono što je bitno, mi zauzimamo uvijek ispravna, tradicionalna stajališta hrvatske vanjske politike, hrvatske vlade, po svim pitanjima uvijek ispravno i uvijek na strani međunarodnog prava i na strani žrtve', istaknuo je.

Plenković je uputio i poruku članovima SDP-a koji nisu htjeli biti na listi za izbore za Hrvatski sabor, među kojima je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

'Gospodinu Bosilju i svima koji nisu išli u izbore za Hrvatski sabor jer se nisu suglasili s politikom vodstva SDP-a koja je u političkom smislu bila samoubilačka za bivšeg lidera Grbina, (predlažem) da poduzmu prvo korake na ozdravljenju SDP-a', rekao je.

Poručio im je da se bave analizom i samima sobom, naglasivši da je to njihova glavna zadaća sada te napomenuo da bi bilo dobro da su to napravili odmah.

'Doživjeti situaciju da pristanu da im na Glavni odbor dođe službujući predsjednik Republike i glumi kandidata za premijera. Takvu vrstu toleriranja nečega što se ni u dječjem vrtiću ne zbiva, zaista je smiješno. Ako to hrvatski političko-analitički medijski prostor misli tolerirati da se nije dogodilo, mi nećemo. Stalno ćemo ih na to podsjećati, upozoravati na sramotu koju su nanijeli sebi', zaključio je Plenković.