ODLUKA UN-OVA SUDA

Borrell: 'Izrael mora zaustaviti ofenzivu u Rafahu'

25.05.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Nalog suda UN-a Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofenzivu u gradu Rafahu na jugu pojasa Gaze mora se poštivati, poručio je u subotu šef europske diplomacije Josep Borrell

'Primamo nalog na znanje' uručen Izraelu, objavio je Josep Borrell na X-u. 'Nalozi Međunarodnog suda pravde obvezujući su i moraju se u potpunosti i učinkovito provoditi', dodao je. Međunarodni kazneni sud, najviši sud UN-a sa sjedištem u Haagu, naložio je u petak Izraelu da smjesta zaustavi svoj napad na Rafah.

Operacija je službeno usmjerena protiv palestinske militantne skupine Hamas, ali također nanosi ogromne patnje tisućama civila u gradu, navodi dpa. Prema sucima, humanitarna situacija u Rafahu sada je 'katastrofalna'. Dodatne mjere su neophodne kako bi se spriječilo daljnje nanošenje štete civilnom stanovništvu, rekli su.

U svojoj objavi Borrell je naglasio kako je sud naredio Izraelu da 'održi prijelaz Rafah otvorenim za humanitarnu pomoć'. Izrael je u petak odgovorio na odluku suda inzistirajući na tome da su njegove akcije u Rafahu dio 'obrambenog i pravednog rata' nakon terorističkih napada koje je izveo Hamas 7. listopada.

Čelnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova zajedničkom su izjavom poručili da Izrael 'nije provodio i neće provoditi vojne akcije u području Rafaha koje bi palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi mogle prouzročiti uvjete života koji bi mogli dovesti do njegovog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja'.

'Optužbe za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu lažne su, nečuvene i moralno odbojne', dodaje se u priopćenju.

Izraelska vojska bombardirala je u subotu Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke ICJ-a kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

sve osim nogometa

Učitavanje...