sjednica vlade

Vlada odbila interpelaciju o Istanbulskoj konvenciji; Plenković: Čudi me kako su se uopće usudili

05.04.2018 u 07:30

Bionic
Reading

Iako građani Slavonskog Broda vodu još ne mogu piti, po čašu popili su uoči sjednice Vlade neki od ministara. Na, kako je rekao, najvažniji događaj ovog tjedna na početku sjednice Vlade osvrnuo se i predsjednik Vlade Andrej Plenković

Govoreći uvodno na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković podsjetio je da je prilikom nedavnog podsjeta Hvaru dogovorio da se krajem godine održi i sjednica vlade na Hvaru. Pritom se osvrnuo i na brojke u turizmu. 'Imamo sjajne pokazatelje u turizmu, 19 posto više dolazaka u odnosu na lani, 20 posto više noćenja, a bitno je da raste broj noćenja domoćih gostiju. To je indikativno i što se tiče gospodarskih prilika i standarda u Hrvatskoj', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, 'svojevrsnu krizu' u Slavonskom Brodu. 'U subotu smo tamo bili i kolega Ćorić, Kujundžić, Tolušić, Krstičević i ja. U međuvremenu su napravljene i sve radnje što se tiče javnog zdravstva, uzorkovanje se nastavlja, a vidim da je to bila i tema kod mnogih od vas uoči sjednice Vlade. Ovi rezultati koje dobivamo pokazuje da je situacija s vodom dobra i da je onečišćenje ispod rizičnih razina, no mudrost nam nalaže da još koji dan vidimo da li je to tako', rekao je Plenković i pozvao građane na još par dana strpljenja.

'Žao nam je što se ovo dogodilo, istraga se vodi, da li je to iz produktovoda kojeg je pokušala trvrtka Crodux staviti u rad? Ciljevi su dobronamjerni no provest će se istraga da li je do onečišćenja došlo prilikom čišćenja produktovoda', rekao je Plenković, dodaši da će se voda građanima Slavonskog Broda dostavljati dok god bude trebalo.

Plenković je najavio i sjednicu Sabora koja započinje sljedeću srijedu aktualnim prijepodnevom i pozvao ministre da se za to pripreme. Sljedeći tjedan sjednica vlade će se održati u utorak, 10. travnja, poručio je Plenković.

Uskoro nova pravila za taksiste

Vlada je u Sabor poslala prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije. Sukladno prijedlog zakona ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami.

Jedna od predviđenih novosti jest da prijevoznici biraju sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na sjednici Vlade da Vlada nova zakonska rješenja predlaže radi prilagodbe tržišnim trendovima, novim oblicima prijevoza i regulativi Europske unije.

Ustvrdio je da bi dozvole za taksiste primjenom novoga zakona mogle pojeftiniti čak 300 posto te kazao kako bi jedan od rezultata primjene trebalo biti pojačano zapošljavanje.

Ministar je napomenuo da je prijedlog zakona u javnoj raspravi odnosno savjetovanju izazvao golem interes, s oko 6.000 komentara.

Bitno je da zakon stupi na snagu prije početka glavne turističke sezone i stoga Vlada predlaže hitnu parlamentarnu proceduru, rekao je Butković.

  • +9
Dolazak ministara na sjednicu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vlada odbila interpelaciju o Istanbulskoj konvenciji

Jedna od tema današnje sjednice bio je i Prijedlog izvješća Vlade u vezi s interpelacijom 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

'Interpelaciju treba odbiti jer je bespredmetna', kazala je ministrica obitelji i demografije Nada Murganić, podsjetivši da je vlada poslala u Sabor svoj prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije.

Nadovezao se i Plenković. 'Potpisnici interpelacije su neki koji su bili članovi vlade prije tri godine i imali priliku ratificirati konvenciju. Imali su komfornu većinu pa sam začuđen da su se usudili to poslati kao interpelaciju bez da su pogledali što su radili zadnje tri godine', poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada uz prijedlog Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije u Sabor poslala i interpretativnu izjavu.

'S izjavom smo ukonili zabrinutosti i strahove, to ste mogli čuti jučer i u izjavi čelnog čovjeka HBK Želimira Puljića', rekao je Plenković.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Danas na Markov trg stiže i 'čovjek s križem' Saša Pavlić koji je na Veliku subotu pješice krenuo iz Rijeke kako bi pažnju vlasti skrenuo na bolesnu djecu.

'Ne želim da nijedno dijete od svog liječnika više ikada čuje kako nema novca za njegov lijek', rekao je Pavić za Hrvatski radio.

Svoje putovanje bilježi na Twitteru, a na Markov trg u Zagrebu pratit će ga i građani.

'Nisam nikakvo čudo od čovjeka i ovo je hodanje samo medij koji nosi poruku. Volio bih da fokus bude na poruci, da se više nikada ne dogodi da neko dijete u Hrvatskoj nema lijeka za svoju bolest', poručuje Pavlić.

  • +99
Saša Pavlić pješačio od Rijeke Do Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic