sjednica vlade

Butković: Treba smiriti tenzije po pitanju ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu

05.04.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je poručio da treba smiriti tenzije po pitanju ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu, a na tvrdnje da se u tom slučaju pokušava zaštititi naftna kompanija, rekao je da nema dovoljno informacija i da ne može reći tko tu koga štiti

S obzirom da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu objavio rezultate posljednje analize vode iz slavonskobrodskoga vodoopskrbnog sustava koji pokazuju da su ugljikovodici 'ispod razine maksimalno dopuštenih udjela', Butković je, na zamolbu novinara koji je ispred sjednice Vlade donio vodu s tog područja, osobno testirao je li voda dobra i popio je.

'Ja bih popio ako je nalaz u redu', rekao je Butković, a na 'ispriku' novinara da voda nije hladna, odgovorio je da ga ionako nešto grlo boli.

Na upit da komentira tvrdnje da se u tom slučaju pokušava zaštititi naftna kompanija, odgovorio je da nema dovoljno informacija i ne može reći tko tu koga štiti.

  • +15
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Nemam dovoljno informacija i ne mogu reći da tu netko nekoga štiti. Mislim da treba stvari i tenzije smiriti, tu prvenstveno mislim na slavonskobrodsog gradonačelnika Mirka Dusparu, tu smo svi na istom putu. Najgore je građanima koji nemaju pitke vode i ne mogu je koristiti. Treba vidjeti što se tu dogodilo. Rezultati od jučer pokazuju da je ipak voda došla u normalu. Koji su razlozi, odgovore treba što prije naći', rekao je Butković novinarima uoči sjednice Vlade.

Ocijenio je da se u Slavonskom Brodu promptno reagiralo.

'Krenulo je spajanje na alternativu prema Sikirevcima. Ne mogu reći detalje i ne znam ih. Ministar zaštite okoliša i energetike je tamo bio, kao i premijer, mislim da je država učinila tu sve što može. To su takve situacije kada trebate reagirati, uvijek se postavlja pitanje da li se moglo još prije reagirati. Bile su i silne kiše i poplave i mislim da to ima tu utjecaja', rekao je Butković.