gostovanje na rtlu

Kuščević najavio dva zakona za konac svibnja; Nije smisao zakona da se provjerava je li netko upisao šupu ili garažu

14.05.2019 u 18:54

Bionic
Reading

U razgovoru za RTL ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako Vlada neće lako odustati od mirovinske reforme unatoč referendumu protiv kojeg nije. Najavio je i dva nova zakona za konac svibnj a i početak lipnja

'Moj stav je da bismo trebali čuti što hrvatski građani misle o ovom pitanju', rekao je Kuščević i dodao da je gotovo 700.000 prikupljenih potpisa za referendum jasna poruka vladi Zorana Milanovića.

'Taj broj potpisa jasna je poruka što naši građani misle o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina, poruka vladi Zorana Milanovića koji je takav zakon usvojila prije 5-6 godina', kazao je ministar.

Najavio da će se potpisi provjeravati do onog broja koji je potreban za raspisivanje referenduma. Na novinarsku opasku da se može uzeti i 10 posto nasumično odabranih kazao je da je takvih slučajeva bilo prije, ali Da Venecijanska komisija preporuča provjeru svih.

Upitan gdje novi zakon o referendumu kazao je da se finalizira i da će do konca svibnja biti gotov.

'To je samo još jedan pokazatelj da se vrlo studiozno i kvalitetno radi na pripremi tog zakona. Važeći zakon je pun nedorečenosti, pun je nedostataka, pun je pravnih praznina. Radna skupina sastavljena od stručnjaka napravila je prijedlog, taj prijedlog je usuglašen između svih resora, radimo na zadnjem usuglašavanju i vjerujem da će već koncem svibnja taj zakon ići na savjetovanje', kazao je ministar.

Najavio je da će novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa biti u koncem svibnja ili početkom lipnja na sjednici Vlade.

'Zakon će biti bolji, učinkovitiji i propulzivniji. Nije smisao zakona da provjerava je li neko upisao šupu, garažu ili prostor za pečenjaru. Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno se baviti sukobom interesa, odnosno sprječavanjem uskoba interesa.

Povjerenstvo se mora baviti edukacijom, prevencijom i uočavanjem nepravilnosti da je dužnosnik svoju poziciju koristio za osobni probitak. To je bitno da maknemo iz hrvatskog društva. Je li netko upisao nešto kao garažu ili spremište, mislim da tome ne treba davati posebnu pozornost. Ako je bilo nepravilnosti, ih treba ispravljati.

Meni je bitnije da ministar Tolušić i svi dužnosnici rade u skladu sa zakonom, da svoj interes ili interes bliskih osoba ne stavljaju ispred javnog. To je posao Povjerenstva', kazao je Kuščević i dodao da će se svi moći očitovati o zakonu.