BOJE SE ZA ŽIVOT

Kurdi zarobili Hrvata i još 13 ljudi

25.11.2011 u 13:03

Bionic
Reading

U kurdskom gradu Erbilu u Iraku zarobljen je jedan Hrvat, pet Srba, 11 Bošnjaka iz Teslića u Bosni i Hercegovini, a budući da su im istekle turističke vize za boravak u toj zemlji prijeti im opasnost da završe u zatvoru

Jedan od njih, Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića u Bosni i Hercegovini, apelirao je na svom Facebook profilu za pomoć, prenosi Blic. On je objasnio da su se oni tamo našli posredstvom jedne njemačke tvrtke, ali je njen vlasnik netragom nestao. 'Ne daju nam putovnice, hranu, novac. Dobijemo jednu konzervu ribe dnevno, a radimo cijeli dan.

Spavamo u nemogućim uvjetima. Ovo je katastrofa. Gledajte kako da nam pomognete, na bilo koji način. Sutra nam ističu turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor', napisao je Ramić u četvrtak.

On je naveo da u kampu u kojem su smješteni ima Bugara, Rumunja, Kurda i ističe da su mu Bugari posudili laptop da se javi, ali da nije siguran da li će i to više moći.

'Mi smo ovdje došli na prevaru. Obećan nam je posao. Nijemac koji nas je doveo navodno je podigao neki novac i pobjegao u Njemačku. Sada su nas Iračani zarobili i ne daju nam ništa', napisao je Ramić, prenose mediji.

MVPEI nema iformaciju o zarobljenom Hrvatu u Iraku

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), reagirajući na pisanja medija da je u kurdskom gradu Erbilu, na sjeveru Iraka, uhićeno 17 državljana s prostora bivše Jugoslavije, među kojima i jedan Hrvat, priopćilo da nema nikakvu službenu potvrdu o uhićenom hrvatskom državljanu.

'Naš veleposlanik u Bagdadu, Jerko Vukas, nije primio nikakvu informaciju iračkih vlasti o uhićenju hrvatskog državljana. Također, nije upućen nikakav zahtjev za konzularnu pomoć', kazao je glasnogovornik MVPEI-a Berislav Živković

Živković je dodao da će veleposlanik Vukas od iračkih vlasti zatražiti detaljnije informacije o navodnom uhićenju u Erbilu.