ZVECKANJE ORUŽJEM

Kurdi prekinuli primirje s Turskom

04.06.2010 u 17:48

Bionic
Reading

Pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) objavili su u petak da prekidaju jednostrano primirje s Turskom, u času kad vođa iračkih Kurda Masud Barzani boravi u povijesnom posjetu toj zemlji

Čelnik za vanjsku politiku PKK-a Ahmed Denis, koji se skriva u gorju Kandilu, na sjeveru Iraka, rekao je u izjavi za agenciju France Presse da je 'jednostrano primirje s Turskom završilo'.

Po njegovim riječima, 'turska vlada je odgovorna za prekid primirja zbog njezinih napada na kurdski narod'. Informacija je objavljena u času kad Barzani, predsjednik autonomne kurdske pokrajine na sjeveru Iraka, boravi u prvom posjetu Turskoj. U prigodi svojih susreta s turskim vlastima obećavao je da će spriječiti napade PKK-a na Tursku s iračkog tla.

'PKK je zadnjih godina šest puta proglašavao primirje, ali ga turska vlada nikad nije poštovala, već je napadala naše snage i uhićivala naše političke aktiviste u Turskoj', rekao je Denis.

Usto je optužio Tursku i Iran, dvije zemlje u kojima živi velika kurdska zajednica, da 'surađuju na vojnom i obavještajnom polju kako bi istrijebili kurdski narod i onemogućili njegovu pravednu borbu'.